Hlavní obsah

Mise OBSE se v Donbasu znovu ocitla v palbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Členové pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se na východě Ukrajiny znovu ocitli uprostřed přestřelky. Organizace to oznámila ve svém sídle. Při incidentu, který se stal ve středu v poledne, nebyl jen šťastnou náhodou nikdo zraněn.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Kolona vozidel OBSE byla ve středu napadena palbou z granátometů na silnici mezi obcemi Kirove a Šumy v oblasti kontrolované ukrajinskou armádou. O odpovědnosti za incident se zpráva OBSE nezmiňuje, palba byla ale prý vedena z jihovýchodního směru, tedy z míst ovládaných separatisty.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Proruské vzbouřence ve středu z útoku na evropské pozorovatele obvinilo i americké ministerstvo zahraničí.

OBSE vyslala na východ Ukrajiny několik stovek pozorovatelů, kteří mají dohlížet na dodržování příměří a kontrolovat situaci na rusko-ukrajinských hranicích. Ohlášené incidenty jsou první dva, k nimž od zahájení pozorovatelské mise na východě Ukrajiny došlo.

Granát explodoval asi 150 metrů od kolony evropských pozorovatelů a krátce nato následovalo několik výstřelů z velkorážného kulometu. Auta OBSE místo okamžitě opustila a nepoškozená se vrátila na základnu mise.

Pozorovatelé OBSE ohlásili podobný incident už uprostřed minulého týdne, kdy se skupina vozidel nedaleko Doněcku dostala pod palbu uniformovaných ozbrojenců. [celá zpráva]

Kanada dodá armádě vybavení a techniku

Kanadská vláda se rozhodla zajistit pro příslušníky ukrajinské armády zimní vybavení a do konce týdne dodá Kyjevu také armádní komunikační, ženijní a zdravotnickou techniku. V Ottawě to oznámil ministr obrany Robert Nicholson. Hodnota pomoci dosahuje částky 11 miliónů dolarů.

"Je to další krok vlády, který Ukrajině pomůže reagovat na akce separatistů ve východních částech země. Vojenské vybavení pomůže jednotkám udržovat pozice na východní hranici," uvedl ministr ve zdůvodnění pomocí.

Už dřív uvolnila kanadská vláda na pomoc Kyjevu v boji se separatisty částku 55 milionů dolarů. Ministerstvo obrany za tyto prostředky pro Ukrajinu nakoupilo neprůstřelné vesty, vojenské přilby, stany a přístroje pro noční vidění.

Reklama

Související články

Zeman doporučuje Ukrajině finlandizaci

Prezident Miloš Zeman si nemyslí, že by se Ukrajina měla v budoucnu stát členem Severoatlantické aliance (NATO). Podle jeho názoru by měla být neutrálním...

Výběr článků

Načítám