Hlavní obsah

Prozápadní strany na Ukrajině se domluvily na vládní koalici, usiluje o vstup do NATO

Kyjev
Aktualizováno

Prozápadní strany zvolené v říjnových parlamentních volbách na Ukrajině se v pátek dohodly na vytvoření koalice pěti stran. Hlavními partnery jsou prezidentský Blok Petra Porošenka a Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka, uvedla agentura DPA. Vláda se bude orientovat na integraci do EU a vstup do NATO.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko a premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

Na koaliční vládě se bude kromě dvou jmenovaných stran podílet rovněž strana Svépomoc lvovského starosty Andrije Sadového, populistická Radikální strana a strana Otčina bývalé premiérky Julije Tymošenkové.

To, že koalici tvoří pět stran, je ústupkem Porošenka vůči Jaceňukovi. Prezident chtěl jen tříčlennou koalici, ale Jaceňuk chtěl zapojit i svou bývalou stranu Otčina a populisty.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zástupci pěti politických subjektů mají koaliční smlouvu slavnostně podepsat během prvního zasedání parlamentu ve čtvrtek 27. listopadu, napsala v pátek agentura DPA.

Jednání o možné budoucí koalici začalo na Ukrajině koncem října, tedy ještě před tím, než byly známy konečné výsledky voleb. Z nich pak vyplynulo, že nejvíce poslanců – 132 – bude mít v parlamentu Blok Petra Porošenka.

Jaceňukova Lidová fronta bude disponovat 82 zákonodárci a zbylé tři strany mají dohromady 74 mandátů. Budoucí vláda tedy bude mít ve 450členném parlamentu pohodlnou většinu.

Orientace na EU a NATO

Hlavními body koaličního programu je snaha o integraci země do EU, orientace na členství v NATO, zrušení poslanecké a soudní imunity a možnost ústavního odvolání hlavy státu. Podle poslanců Lidové fronty se vláda zaměří na posílení obranyschopnosti země, hospodářský rozvoj a soudní reformu.

Podle kyjevských novinářů se koalice v programovém prohlášení otevřeně a jasně hlásí k úsilí o členství v NATO. Očekává se, že tento krok vyvolá prudkou reakci Moskvy, která na zachování ukrajinské neutrality opakovaně trvá. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov ve středu prohlásil, že Rusko chce získat "stoprocentní záruku" toho, že nikdo o členství Ukrajiny v Severoatlantické alianci neuvažuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám