Hlavní obsah

Rumunským prezidentem bude zřejmě Iohannis, Ponta uznal porážku

Bukurešť
Aktualizováno

Rumunský sociálnědemokratický premiér Victor Ponta uznal svou prohru v dnešním druhém kole prezidentských voleb a gratuloval k vítězství svému pravicovému rivalovi, kterým je starosta města Sibiu a etnický Němec Klaus Iohannis. Ponta tak učinil i přesto, že ústřední volební komise zveřejní první průběžné výsledky až po půlnoci.

Foto: Radu Sigheti, Reuters

Klaus Iohannis

Článek

Odhady výsledků zveřejněné po uzavření volebních místností hovoří o velmi těsném souboji.

"Jsme demokratickou zemí... a lidé mají vždy pravdu," řekl Ponta v povolebním projevu, ve kterém uznal porážku. Rovněž vyzval asi 15.000 demonstrantů před svým úřadem, aby jeho proslov poslouchali. Očividně tak podle agentury AP chtěl uklidnit napětí, které vyvolaly problémy s hlasováním Rumunů v zahraničí. Rozsáhlé komplikace postihly první kolo volby, potíže hlásily rumunské zastupitelské úřady i dnes.

Jeden z odhadů v Iohannisův prospěch dává nynějšímu starostovi Sibiu 51,5 procenta hlasů. Vedle tohoto průzkumu byly zveřejněny ale ještě dva další, jeden označuje za těsného vítěze Pontu a druhý oběma prezidentským kandidátům připisuje shodně po padesáti procentech hlasů.

I když se těsné výsledky očekávaly, bude případné Iohannisovo vítězství překvapením. Za favorita byl totiž považován Ponta, který v prvním kole 2. listopadu získal 40,44 procenta hlasů, zatímco Iohannis obdržel o deset procentních bodů méně. Oproti Pontovi má ale Iohannis velkou podporu mezi třemi milióny Rumunů, kteří žijí v zahraničí.

Hlas ve volbách mohlo odevzdat 18 miliónů oprávněných voličů, v prvním kole k urnám přišla jen zhruba polovina z nich. Dnešní účast byla podle médií na rumunské poměry vysoká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám