Hlavní obsah

Nezávislý kandidát porazil politické matadory a bude primátorem Bratislavy

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

O největší překvapení sobotních komunálních voleb na Slovensku se postarali voliči v Bratislavě. Nezávislý kandidát Ivo Nesrovnal porazil jak dosavadního primátora Milana Ftáčnika, tak i favorita voleb Milana Kňažka.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bratislavský hrad

Článek

„Bratislavané ukázali, že jim není lhostejný osud našeho města a věří, že věci se dají posunout dopředu. Bratislavané děkuji,“ uvedl v první reakci Nesrovnal.

Ftáčnik kandidoval jako nezávislý, ale s podporou vládní strany Směr-sociální demokracie. Kňažko vystupoval rovněž jako nezávislý kandidát, ale podporovaly ho pravicové strany.

Podle předvolebních průzkumů měli být nejsilnějšími kandidáty právě Kňažko a Ftáčnik. Nesrovnal však předvedl vynikající finiš a dokázal porazit dva zkušené politické matadory. Ftáčnik jeho vítězství vysvětlil touhou lidí po nových tvářích.

Volit přišla polovina lidí

V ostatních částech Slovenská bodovali především nezávislí kandidáti a kandidáti vládní strany Směr-sociální demokracie. Účast voličů dosáhla téměř 50 procent.

V Košicích obhájil post primátora Richard Raši (Směr-sociální demokracie). Kandidátka pravicové koalice Andrea Turčanová dokázala v Prešově porazit dlouholetého primátora Pavla Hagyariho. V Trnavě zvítězil nezávislý kandidát Peter Bročka, který měl ve městě jediný billboard. V Banské Bystrici zvítězil nezávislý kandidát Ján Nosko. V Žilině obhájil post primátora Igor Choma (Směr-sociální demokracie) a v Trenčíně nezávislý kandidát Richard Rybníček.

Reklama

Výběr článků

Načítám