Hlavní obsah

Dočasně propuštěný Šešelj trvá na ideji velkého Srbska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělěhrad

Srbský ultranacionalista Vojislav Šešelj, který byl dočasně propuštěn z Haagu, aby se mohl léčit, ve čtvrtek na tiskové konferenci zopakoval, že se před Mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) nevrátí. Hlavně ale zdůraznil, že trvá na ideji velkého Srbska.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Srbský ultranacionalista Vojislav Šešelj

Článek

„Ideje velkého Srbska se nevzdávám, protože je to smysl Srbské radikální strany (SRS),” zdůraznil Šešelj. Velké Srbsko by mělo zahrnovat oblasti obývané Srby v republikách bývalé socialistické federace a samozřejmě i Kosovo.

„Představa je taková, že se bude realizovat mírovými prostředky,” dodal. Neupřesnil ale, jak by to mělo proběhnout.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Předák srbských radikálů, který se před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) zodpovídá za podíl na zločinech spáchaných v době válek v rozpadající se Jugoslávii, se před tribunál nemíní vrátit, i když byl puštěn na svobodu pouze dočasně z humanitárních důvodů, aby se mohl ve vlasti léčit kvůli rakovině. [celá zpráva]

Rakovinu neporazil

Šešelj podstoupil koncem loňského roku operaci rakoviny střeva. Nedlouho poté mu ale byly zjištěny metastázy v játrech. Ke svému zdravotnímu stavu ve čtvrtek řekl, že má v játrech dvě metastázy, které lze podle jeho informací vyoperovat.

Nazývá je podle současných nejvyšších představitelů země Aleksandara Vučiće a Tomislava Nikoliće. Oba politici bývali členy SRS. Poté, co se ale Šešelj dobrovolně vydal do Haagu, opustila stranu řada členů v čele s druhým mužem partaje a nyní srbským prezidentem Tomislavem Nikoličem a s nynějším premiérem Aleksandarem Vučičem. Oba založili Srbskou pokrokovou stranu (SNS).

Před svým návratem Šešelj sliboval, že těm, „kteří zradili”, se pomstí. To se mu však prý už podařilo tím, že přiletěl do Bělehradu, protože, jak zdůraznil, zpátky se dobrovolně nevrátí, a bude-li to třeba, budou ho muset zatknout Vučić a Nikolić.

„To by byl paradox, kdyby mě vydali ti, kteří byli mými nejbližšími spolupracovníky a spoluviníky válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Myslíte, že bych si takovou příležitost nechal ujít?” prohlásil Šešelj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám