Hlavní obsah

Souzený ultranacionalista Šešelj je zpátky v Srbsku

Bělehrad

Srbský ultranacionalista Vojislav Šešelj se ve středu po jedenáctiletém pobytu ve věznici Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) vrátil z Haagu do Srbska. Tribunál ho propustil jen dočasně z humanitárních důvodů. Šešelj ale o propuštění hovoří jako o svém vítězství. Nepředpokládá, že se do Haagu vrátil.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Vojislav Šešelj po návratu do Srbska

Článek

ICTY minulý týden oznámil jeho propuštění, aby mu umožnil ošetření ve vlasti za podmínky, že nebude kontaktovat válečné oběti ani svědky v procesu a že se vrátí k soudu, jakmile k tomu bude vyzván.

Šéf Srbské radikální strany (SRS) podstoupil koncem loňského roku operaci rakoviny střeva. Nedlouho poté mu ale byly zjištěny metastázy v tračníku a játrech. Podle lékařů je jeho stav vážný a je otázka, zda je jeho návrat k ICTY reálný.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Haag mě brutálním způsobem vyhodil z vězení. Nežádal jsem o to, ani nepředložili žádné podmínky. Chtěli se mě jenom co nejrychleji zbavit. Boj sice trval o něco déle, ale vítězství je vítězství,” prohlásil šedesátiletý politik z okna sídla SRS, u kterého se shromáždily stovky jeho stoupenců.

Šešelj se vydal dobrovolně

Šešelj se v Haagu přihlásil v únoru 2003. Žalobci ICTY mu kladou za vinu především účast na etnických čistkách namířených proti nesrbskému obyvatelstvu v Chorvatsku, Bosně a severosrbské oblasti Vojvodina. Proces trval od listopadu 2007 do března 2012.

Obžaloba pro něj žádá 28 let vězení, zatímco Šešelj je přesvědčen, že mu nelze dokázat, z čeho je viněn.

Verdikt měl původně padnout už loni 30. října, ale tribunál jeho vynesení odložil kvůli vyloučení dánského soudce Frederika Harhoffa z procesu. Harhoff naznačil, že osvobozující verdikty tribunálu v procesech s čelnými chorvatskými a srbskými činiteli mohly být přijaty pod politickým tlakem. Zpochybnilo to důvěryhodnost tribunálu. [celá zpráva]

Letos v létě Šešelj vznesl vůči ICTY žádost o odškodnění ve výši 12 miliónů eur (přes 330 milionů Kč) za „nepodložené uvěznění” a „mimořádné fyzické a duševní utrpení”, jemuž byl vystaven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám