Hlavní obsah

Mimořádné jednání Rady bezpečnosti kvůli Ukrajině, NATO potvrdilo dodávky ruských zbraní

Kyjev/Brusel
Aktualizováno

Na žádost USA se ve středu uskuteční mimořádná schůze Rady bezpečnosti OSN kvůli vývoji na Ukrajině. Ve středu vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove potvrdil přesun ruských tanků i jednotek na východ země. Ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak řekl, že se vojáci musejí okamžitě připravit k bojovým operacím, protože aktivita separatistů narůstá.

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Ruský kozák střeží základnu v ukrajinském Perevalsku.

Článek

Jednání Rady bezpečnosti OSN má začít ve 20:30 SEČ. 

NATO potvrdilo, že se na Ukrajinu přesouvají ruské zbraně. „Během posledních dvou dní vidíme to, co zaznamenala Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Viděli jsme vjíždět na území Ukrajiny kolony ruského vojenského vybavení, především ruské tanky, dělostřelectvo a systémy protivzdušné obrany a bojové jednotky. Nemáme nyní přesnou představu o množství, ale souhlasíme s tím, že to bylo několik kolon, které jsme viděli,“ řekl generál Breedlove. Obává se, že „na hranici mezi Ruskem a Ukrajinou je mnoho děr a že je úplně otevřená”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Vojenské nákladní automobily v Doněcku

Ruské ministerstvo obrany následně jeho tvrzení o ruských kolonách na Ukrajině popřelo. "Už jsme přestali věnovat pozornost nepodloženým prohlášením generála Breedlova o 'zpozorovaných' ruských vojenských kolonách, které prý vtrhly na Ukrajinu. Nejednou jsme zdůrazňovali, že za opakovanou bruselskou rétorikou ohledně údajné přítomnosti ruských ozbrojených sil na Ukrajině nebyly a nejsou žádná fakta," prohlásil generál Igor Konašenkov, který je mluvčím ruského ministerstva obrany.

Ukrajina se chystá na obranu

„Vidíme a víme o rostoucím úsilí na straně teroristických uskupení. My ale přesně sledujeme jejich pohyby, víme o místech, kde se nacházejí a stejně tak předpokládáme neočekávané akce z jejich strany,” řekl ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak.

Podle něj je za této situace hlavním úkolem se „připravit na bojové operace“ a zdůraznil, že tak činí a připravuje i rezervy. „Nyní je situace pod naší kontrolou,“ dodal.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Neoznačená vojenská kolona v Makijivce, kterou drží separatisté.

Mluvčí Centra pro vojenskopolitická studia Dmytro Tymčuk uvedl, že se úderné skupiny složené z ruských jednotek a povstaleckých sil připravují k akci v oblasti města Pervomajsk v Luhanské oblasti. Taktická úderná jednotka ruské námořní pěchoty podle něj byla přesunuta k Novoazovsku.

Rusové měli podle Tymčuka  poslat dvě minometné baterie, šest těžkých děl a čtyři raketomety k městu Jasynuvata v Doněcké oblasti. Další zbraně zamířily k Makijivce u Doněcku a do Petrovského obvodu metropole Doněcké oblasti.

Boje neustále sílí

Tymčuk tvrdí, že ukrajinské raketové dělostřelectvo provedlo preventivní úder na uskupení separatistů v Mykolajivce. Podle něj se podařilo zničit jeden ruský raketomet, polní sklad munice a několik automobilů a dalších kusů vojenské techniky. Terčem útoku se stala ruská jednotka, uvedla Ukrajinska pravda.

Tanky jižně od Doněcku

Silnému ostřelování čelil ve středu opět Doněck, jímž od rána podle AFP otřásají exploze. Středeční ostřelování je nejsilnější od víkendového, které bylo mimořádně tvrdé a trvalo osm hodin. Podle AFP je palba vedena z města směrem k letišti, z něhož se proruští povstalci už řadu týdnů snaží vytlačit ukrajinskou armádu.

Tyto informace podle agentury Ukrinform potvrdilo i tiskové středisko protiteroristické operace (ATO). Dodalo, že při opětném ostřelování pozic armády utrpěl zranění jeden voják. Letiště je prý ale nadále v rukou vládních sil.

Středisko rovněž informovalo o ztrátě dalšího vojáka. Zahynul při ostřelování z povstaleckých raketometů u města Ščastja v Luhanské oblasti, kde byl další voják zraněn. Mluvčí ukrajinské armády uvedli, že povstalci za uplynulých 24 hodin ostřelovali pozice sil „protiteroristické operace” na různých místech Doněcké a Luhanské oblasti v 50 případech.

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Ranky a transportéry separatistů v ukrajinském Perevalsku

Separatisté také útočili u města Dzerdžynsk v Doněcké oblasti. Použity byly raketomety BM-21 Grad a mnohem účinnější BM-30 Smerč. Rakety zničily šest obytných domů.

Rostou také aktivity separatistů v nedaleké Horlivce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám