Hlavní obsah

Doněck ostřelovali osm hodin

Doněck
Aktualizováno

Východoukrajinský Doněck, který je pod kontrolou separatistů, čelil v noci na neděli nejsilnějšímu ostřelování za poslední měsíc. Trvalo skoro osm hodin. Podle zpravodajky BBC Daryny Mayerové byla slyšet střelba z obou stran fronty. Podle doněcké radnice se odpoledne ostřelování obnovilo a ukrajinské síly použily zápalnou munici.

Tanky jižně od Doněcku

 
Článek

Podle štábu samozvané Doněcké lidové republiky ukrajinské jednotky během noci ze soboty na neděli sedmkrát ostřelovaly z děl obytné čtvrti a průmyslové objekty na severovýchodním předměstí Doněcka.

Materiální škody jsou po noční dělostřelecké palbě vážné, upřesnily odpoledne radnice, silně byly poškozeny tři domy, další se zřítil. Zničeno bylo několik hospodářských budov. Dva civilisté utrpěli zranění, ale není jasné, zda nejde o zraněné z pátku. [celá zpráva]

Štáb podle agentury RIA Novosti dodal, že situace v oblasti se během noci nijak výrazně nezměnila a nadále zůstává napjatá. Zpravodajka zdůraznila, že silnější ostřelování začalo před čtyřmi dny. Podle ní ale poslední noc bylo mimořádně silné.

Neoznačené kolony vojenských vozidel

Není zatím jasné, zda zostření bojů souvisí se zaznamenaným přísunem nových neoznačených vojenských vozidel a houfnic, jejichž přítomnost zaznamenala agentura AP a následně pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Foto: Mstyslav Chernov, ČTK/AP

Neoznačená kolona nákladních vozidel u Makijivky, kterou drží separatisté

Ti uvedli, že zaznamenali „více než čtyřicet nákladních a cisternových automobilů“ Makijivky. Devatenáct z nich táhlo houfnice a byli na nich muži v zelených uniformách bez označení. Jihozápadně od Doněcku bylo spatřeno též devět tanků.  Kyjev v pátek ohlásil přejezd ruské kolony s třicítkou tanků, houfnic a vojáky přes ukrajinské hranice,  tuto informaci však nepotvrdily ani Spojené státy, ani NATO. Rusko zprávu popřelo.

Šéf OBSE, švýcarský ministr zahraničí Didier Burkhalter řekl, že má „velké obavy ohledně nárůstu násilí ve východních oblastech Ukrajiny“. [celá zpráva]

Po víkendových volbách na území pod kontrolou separatistů, které Kyjev a Západ neuznávají, se situace zhoršila a příměří uzavřené 5. září už nikdo nedodržuje. Boje na východě Ukrajiny si podle OSN vyžádaly více než 4000 mrtvých, převážně civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám