Hlavní obsah

Merkelová: Lidskou touhu po svobodě nelze zastavit

– Berlín • Aktualizováno

Lidskou touhu po svobodě není možné zastavit. Na konferenci k 25. výročí pádu Berlínské zdi to v sobotu řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní je však třeba odvaha nejen k boji za svobodu, ale i k tomu, aby si člověk mohl výdobytků svobody užívat.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Dokladem toho, že touhu po svobodě nejde zastavit, jsou podle Merkelové právě události z německé metropole 9. listopadu 1989. "Toto město psalo dějiny," řekla kancléřka s tím, že pád Berlínské zdi patří mezi nejvýznamnější okamžiky novodobé historie.

Už dříve během dne Merkelová v rozhovoru v televizi ARD mluvila o historickém významu pádu zdi. "Byl to zázrak, že se to všechno odehrálo nenásilně," řekla. Připomněla přitom, že v ulicích východního Berlína byli na podzim roku 1989 nejen ozbrojení policisté, ale také vojáci s těžkou technikou.

Merkelová v rozhovoru pro ARD také poprvé podrobně popsala, jak sama trávila před 25 lety 9. listopad. Tehdy pětatřicetiletá vědkyně prý byla ve východním Berlíně a vracela se domů ze sauny, když ji zaujalo velké množství lidí v ulicích. Společně s davem potom přešla na hraničním přechodu na Bornholmer Strasse do západní části Berlína, kde se objímala s neznámými lidmi a po pár hodinách se vrátila zpátky. "Byla to noc, na kterou nikdy nezapomenu," řekla kancléřka.

Merkelová se zúčastní i nedělních oficiálních oslav pádu Berlínské zdi. Před polednem by měla přednést projev v Památníku Berlínské zdi na Bernauer Strasse a následně tam otevřít novou stálou výstavu. Večer bude kancléřka přítomna otevření "světelné hranice", tedy slavnostnímu vypuštění 8000 balónů, které od pátku stojí v místech, kudy centrem města zeď vedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám