Hlavní obsah

Všechny oběti ze sestřeleného boeingu se nepodaří najít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charkov

Těla všech obětí z Boeingu 777 Malasia Airlines, který byl v červenci sestřelen nad východní Ukrajinou, se asi nemusí podařit najít. V sobotu to připustil šéf nizozemské diplomacie Bert Koenders po návštěvě místa katastrofy. Devět obětí se zatím nalézt nepovedlo.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Vlak s ostatky zemřelých (archivní foto)

Článek

„Nelze dnes s jistotou říct, kdy a zda vůbec nalezneme devět posledních (obětí), ale uděláme vše, co budeme moci, ve spolupráci s místními úřady,” řekl ministr podle agentury AFP.

Charkovský gubernátor Ihor Baluta při této příležitosti ohlásil odeslání dalších pěti rakví s ostatky obětí do Nizozemska. Na místě neštěstí, které je v rukou proruských povstalců, se podle něj dosud nepodařilo úplně prozkoumat jeden ze sektorů, zaujímající asi pětinu prohledávané plochy.

Pátrání bude pokračovat

Nález dalších ostatků oznámili v pátek doněčtí separatisté s tím, že je už poslali do Charkova. Uvedli, že pátrání bude pokračovat od neděle a potrvá nejméně do konce příštího týdne.

”Trosky jsou rozesety na rozsáhlém území, potrvá poměrně dlouho, než budou všechny naloženy a odstraněny," uvedli separatisté. [celá zpráva]

Koenders vyjádřil přesvědčení, že se podaří sesbírat a odeslat do Nizozemska také všechny trosky letounu, ale vzhledem k nejisté a proměnlivé bezpečnostní situaci si netroufal odhadnout, kdy se tak stane.

Boeing 777 letící na lince Amsterodam-Kuala Lumpur se zřítil 17. července na východě Ukrajiny. Podle dosavadních výsledků vyšetřování stroj zasáhla raketa země - vzduch odpálená pravděpodobně z povstaleckého území. Vzbouřenci ale jakýkoli podíl na neštěstí odmítají. Neštěstí nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě.

Reklama

Výběr článků

Načítám