Hlavní obsah

Další z Havlových laviček je v Oxfordu

Prestižní univerzita v britském Oxfordu se ve čtvrtek stala dalším místem, kde odhalili lavičku Václava Havla. Slavnostní ceremonie se zúčastnil místopředseda české vlády Pavel Bělobrádek i rektor Oxfordské univerzity Andrew Hamilton.

Foto: Tereza Šupová, ČTK

Na Oxfordské univerzitě byla za účasti místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka (vpravo) slavnostně odhalena další z laviček Václava Havla. Vlevo je architekt a autor návrhu lavičky Bořek Šípek, uprostřed duchovní Tomáš Halík.

Článek

„Je to pro nás obrovská čest,” uvedl rektor na krátké ceremonii v jednom z univerzitních parků. Odhalení lavičky přihlížel i autor jejího návrhu architekt Bořek Šípek.

Odhalení bylo součástí takzvaného Sametového dne v Oxfordu, který připomíná 25. výročí událostí z listopadu 1989 v tehdejším Československu. „Domnívám se, že Václav Havel je dobrá značka. Měli bychom si připomínat, že Česká republika a Václav Havel patří pořád k sobě,” prohlásil Bělobrádek. „Je to velmi dobrá značka, která nás i v zahraničí dobře reprezentuje. Což se o všech politicích v České republice nedá říci, musím sebekriticky říci,” dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Během ceremonie, jejímiž hlavními tématy byl Havlův odkaz a zejména téma dialogu, vystoupil i Ralph Waller, děkan jedné z oxfordských kolejí, Harris Manchester College, a zároveň prorektor Oxfordské univerzity. „Doufám, že i v budoucnu se tady na lavičce budeme scházet, přemýšlet, debatovat a užívat si krásný výhled,” uvedl Waller.

Šípek by chtěl podobné lavičky po celém světě

Lavička známá v angličtině jako Havel´s Place je umístěna na velmi romantickém a zároveň pietním místě na břehu řeky Cherwelll v hlavním univerzitním parku. Konstrukce se skládá ze dvou kovových židlí připojených ke stolu kolem lípy, českého národního stromu. Šípek nazval svůj návrh Demokratické rozhovory.

Prohlásil, že by byl rád, aby podobných laviček existovala na světě více než stovka. „Rád bych, aby jedna byla i v Rangúnu a sedla si na ni (vůdkyně barmské opozice a nositelka Nobelovy ceny za mír) Su Ťij,” doplnil.

Reklama

Související články

Havlovu lavičku v Plzni poničil vandal

Jen pár dní vydržela bez úhony plzeňská lavička Václava Havla. Dílo designéra Bořka Šípka ozdobilo Šafaříkovy sady ve čtvrtek 30. října. Už o víkendu z něj ale...

Výběr článků

Načítám