Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny vyhráli volby vůdci separatistů

Kyjev/Brusel/Doněck/Luhansk/Moskva
Aktualizováno

Nedělní volby na separatistickém východě Ukrajiny potvrdily pozice povstaleckých vůdců Igora Plotnického a Alexandra Zacharčenka. Podle agentury AFP takové „drtivé vítězství” dosavadních vůdců separatistů nebylo žádným „překvapením”.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Alexandr Zacharčenko vyhrál volby v samozvané Doněcké lidové republice s nejméně 81 procenty hlasů.

Článek

Hlavou samozvané Doněcké lidové republiky byl zvolen Zacharčenko 765 340 hlasy z přibližně miliónu voličů, uvedla ruská agentura Interfax. Podle agentury Reuters bývalý elektrikář Zacharčenko vyhrál se 79 procenty hlasů. Parlamentní volby vyhrálo jeho hnutí Doněcká republika.

Zacharčenko ještě před vyhlášením výsledků poděkoval voličům a zdůraznil, že obyvatelé "si svobodně vybrali nezávislost a rozkvět".

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V sousední samozvané Luhanské lidové republice se vítězem nedělních voleb stal podle agentury TASS dosavadní vůdce Igor Plotnickij s 63 procenty hlasů a jím vedené hnutí Mír pro Luhansko s podporou 69 procent voličů.

Separatisté si tento výsledek vykládají jako odtržení Donbasu od Ukrajiny, zatímco západní tisk píše o "zinscenování státnosti" či o "exportu ruské imitace demokracie".

Unie hlasování neuzná

Evropská unie volby v proruských oblastech označila za překážku pro mírový proces. „Považuji dnešní prezidentské a parlamentní volby v Doněcké a Luhanské lidové republice za novou překážku na cestě k míru na Ukrajině,” uvedla ve svém nedělním prohlášení nová šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

„Hlasování je nelegální a nelegitimní a Evropská unie ho neuzná,” dodala s tím, že volby jsou v rozporu s dohodou z Minsku, kterou povstalci s ukrajinským vedením uzavřeli začátkem září.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko volby nazval „fraškou, která se odehrává pod hlavněmi tanků a samopalů”. „Spoléhám na to, že Rusko takzvané volby neuzná, protože jsou jasným porušením minského protokolu z 5. září, který podepsal i zástupce Ruska,” prohlásil Porošenko.

Moskva volby uzná

„Rusko respektuje vůli lidu jihovýchodní Ukrajiny. Zvolení představitelé získali mandát k řešení praktických úkolů s cílem obnovit normální život v oblastech,” citovala v pondělí agentura Reuters z prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

Úřad zdůraznil potřebu zavést „fungující” dialog mezi ukrajinskými úřady a separatistickými regiony.

Reklama

Související články

USA neuznají volby separatistů na Ukrajině

Americký Bílý dům v noci na sobotu upozornil, že USA neuznají nedělní volby proruských separatistů na východě Ukrajiny. Předtím stejné varování vyslovily...

Výběr článků

Načítám