Hlavní obsah

Východ Ukrajiny volí, urputné boje pokračují

• Aktualizováno

Úderem osmé hodiny se na východě Ukrajiny otevřelo na 400 hlasovacích místností a odstartovaly volby, v nichž lidé mohou vybrat šéfy samozvaných lidových republik a jejich parlamentů. Hlasování ovšem provázejí boje nejen o letiště v Doněcku, ale i na dalších místech východní Ukrajiny.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Východ Ukrajiny volí, přestože boje pokračují.

Článek

Navzdory bojům by měly mít tyto volby vysokou účast. Předpovědi potvrzují pozorovatelé, na které se odvolává agentura Ria Novosti, že k volbám proudí velké množství lidí. V Luhanské lidové republice během prvních čtyřech hodin odevzdalo hlas 18 procent voličů. Na některých místech se ale podle agentury DPA nemohou lidé kvůli bojům mezi ukrajinskými jednotkami a separatisty do volebních místností dostat.

Právo volit mají všichni obyvatelé povstaleckých zón starší 16 let. Rozhodnutí o snížení věkové hranice separatisté doprovodili zdůvodněním, že obyvatelé Donbasu rychleji dospívají. Uprchlíci, kteří se před válkou uchýlili do ukrajinského vnitrozemí nebo do Ruska, mohou už od středy hlasovat přes internet. K ověření totožnosti prý stačí ofocený pas.

Volby jsou nezákonné

Za nezákonné označila volby nejen ukrajinská vláda, ale i Spojené státy, Německo a Francie. Rusko je naopak podporuje.

Ukrajinská tajná služba oznámila, že v souvislosti s volbami zahájila vyšetřování. Podle ní by mohlo jít o pokus o převrat.

V Doněcké republice, kde má mít nový parlament stovku poslanců, kandidují politická hnutí Doněcká republika a Svobodný Donbas. O post prezidenta se uchází dosavadní šéf "lidové republiky" Alexandr Zacharčenko, který je vysokým favoritem, a dále regionální politici Jurij Sivokoněnko a Alexandr Kofman.

V luhanské "lidové republice" kandiduje do parlamentu strana Mír Luhansku a hnutí Luhanský hospodářský svaz a Lidový svaz. Na funkci prezidenta kandidují dosavadní šéf samozvané republiky Igor Plotnickij, předseda povstaleckých odborů Oleg Akimov, "ministryně zdravotnictví" Larisa Ajrapeťanová a podnikatel Viktor Penner.

Reklama

Výběr článků

Načítám