Hlavní obsah

Lidé pijí méně alkoholu, jsou-li uvedeny kalorie

Právo, znk

Je-li na etiketě lahve s alkoholickým nápojem vyznačena jeho kalorická hodnota, vypijí lidé lihoviny méně. Dokazuje to alespoň studie britské Královské společnosti pro veřejné zdraví (RSPH). Opírá se o výsledky pozorování dvou skupin návštěvníků nočních klubů. Ti, jimž byla poskytnuta informace o kaloriích v lihovině, toho nakonec vypili za večer v průměru o 400 kalorií méně než ti, kdo údaje o kalorické hodnotě lihoviny neměli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

RSPH proto doporučila, aby se energetická hodnota alkoholu uváděla na etiketách povinně, protože by to podle ní přispělo k boji proti obezitě i nadměrné konzumaci alkoholu. Průměrný dospělý přijme podle RSPH denně zhruba deset procent všech kalorií z alkoholu, a jen málo konzumentů například ví, že číše vína může obsahovat tolik kalorií jako sladká kobliha, napsal deník The Daily Telegraph.

„Uvádění kalorií na etiketách úspěšně funguje u řady potravin a nyní veřejnost jasně žádá, aby tyto informace byly i na alkoholických nápojích, tak aby se každý mohl zodpovědně rozhodnout,“ shrnula výkonná ředitelka RSPH Shirley Cramerová.

Nápadem uvádět na etiketě alkoholických nápojů jejich kalorickou hodnotu se zabývá i Evropská komise. Brusel by měl o věci rozhodnout do prosince.  

Reklama

Výběr článků

Načítám