Hlavní obsah

USA neuznají volby separatistů na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký Bílý dům v noci na sobotu upozornil, že USA neuznají nedělní volby proruských separatistů na východě Ukrajiny. Předtím stejné varování vyslovily Ukrajina, Německo a Francie, upozornila agentura Reuters.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Proruští separatisté na východě Ukrajiny se v neděli mají sejít u voleb.

Článek

Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Bernadette Meehanová prohlásila, že USA neuznají žádné výsledky z daného hlasování.

"Také varujeme Rusko před využitím tohoto nelegitimního hlasování jako záminky pro vyslání dalších vojáků a vojenské techniky na Ukrajinu, a to zejména s ohledem na nedávné náznaky, že ruská armáda přemísťuje svoje síly zpět k hranici podél východoukrajinských oblastí kontrolovaných separatisty," dodala Meehanová.

Volby neuzná ani Ukrajina

Podle pátečního tiskového prohlášení tiskového střediska ukrajinského prezidenta Petra Porošenka "Ukrajina, Německo a Francie vyjádřily jasné společné stanovisko, že neuznají tyto volby plánované separatisty, neboť odporují dohodám z Minsku z 5. září... a vyzvaly Rusko, aby tyto volby rovněž neuznalo".

Podle komuniké to zaznělo na konferenčním telefonickém rozhovoru, který vedli Porošenko, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Françoise Hollande a ruský prezident Vladimir Putin. Ten nicméně již dříve hlasování, které kritizuje i celá Evropská unie a například generální tajemník OSN Pan Ki-mun, slíbil uznat.

Podle Kremlu mají nedělní volby v části Doněcké a Luhanské oblasti obsazené separatisty potvrdit legitimitu povstaleckých správních struktur, a posílit tak postavení rebelů v jakýchkoli příštích jednáních s Kyjevem. Obyvatelé povstaleckých zón mají zvolit nové šéfy obou separatistických "lidových republik" na Donbasu a členy tamních zákonodárných sborů.

Reklama

Související témata:

Související články

Po volbách boje na Ukrajině sílí

Volby na Ukrajině nepřinesly uklidnění. Ve středu v bojích padlo sedm příslušníků ukrajinských ozbrojených sil, uvedl ve čtvrtek mluvčí ukrajinské Rady národní...

NATO zvyšuje kvůli Rusku leteckou pohotovost

Kvůli vzrůstající aktivitě ruských vzdušných sil ve východní Evropě zvyšuje Severoatlantická aliance (NATO) leteckou pohotovost. Ve čtvrtek to v Aténách...

Výběr článků

Načítám