Hlavní obsah

Fica nelze přirovnat k Churchillovi, je to Zemanova hanba, píší na Slovensku

– Bratislava

Slovenský premiér Robert Fico podle listu Sme nijak nezapadá do příběhu bývalého britského premiéra Winstona Churchilla, ke kterému přirovnal Fica český prezident Miloš Zeman. Hlava českého státu tak učinila u příležitosti 96. výročí vzniku Československa, kdy Ficovi a in memoriam Churchillovi udělila státní vyznamenání.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico (vlevo) převzal 28. října na Pražském hradě nejvyšší české státní vyznamenání Řád bílého lva. Vpravo prezident Miloš Zeman.

Článek

"Jak Robert Fico zapadá do příběhu Winstona Churchilla? Nijak. Celá politická kariéra předsedy Směru je o slibech. Slibuje, že lidé se už nebudou mít hůře, slibuje jim jistoty, vlaky zdarma. Buduje tak pocit, že voliči mají na sliby právo a ten, kdo je jim nedá, to s nimi nemyslí dobře," uvedl deník.

Slovenský premiér a předseda vládní strany Směr-SD podle listu zároveň využije každou příležitost, aby dal najevo, že hlubší hodnoty pro něj nic neznamenají. Připomněl jeho dřívější vyjádření, že v mezinárodní politice nejde o žádné hodnoty, ale o zájmy, ekonomiku a moc. Toho se Fico prý drží i v současnosti, když ho coby kritika protiruských sankcí podle deníku zajímá jen to, na kolik sankce přijdou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Když toto všechno nechce vidět český prezident, je to jeho hanba. Churchill i se svými chybami si od Zemana takovéto strašné přirovnání nezasloužil," tvrdí deník. Dodal, že Churchillova odhodlanost čelit za války očividnému zlu i v napohled beznadějné situaci a za cenu velkých obětí z něj udělala legendu, ke které se v současnosti s oblibou kdekdo hlásí.

Zeman v projevu u příležitosti výročí založení Československa řekl, že stejně tak jako byl Churchill vynikající pravicový politik, je Fico vynikající politik levicový.

Anketa

Vadí vám, že Miloš Zeman vytvořil paralelu mezi Winstonem Churchillem a Robertem Ficem?
ano
80,8 %
ne
19,2 %
Celkem hlasovalo 6577 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám