Hlavní obsah

Po volbách boje na Ukrajině sílí

– Kyjev

Volby na Ukrajině nepřinesly uklidnění. Ve středu v bojích padlo sedm příslušníků ukrajinských ozbrojených sil, uvedl ve čtvrtek mluvčí ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko. Ostřelování pozic separatistů podle mluvčího protiteroristické operace (ATO) Vladyslava Selezňova pokračovalo i během čtvrtka.

Foto: Reuters

Zničený tank T-72 u Starobeševa, zřejmě dodaný z Ruska.

Článek

„Za uplynulých 24 hodin jsme ztratili sedm vojáků, jedenáct jich bylo zraněno,” sdělil Lysenko podle agentury Ukrinform. Je to největší ztráta vládních sil od 14. října, kdy zahynulo osm jejich příslušníků.

Podle informací ukrajinských médií se příměří uzavřené 5. září nadále porušuje na více místech Doněcké a Luhanské oblasti. A střílelo se tam i ve čtvrtek. Ukrinform uvedl, že ráno zahájili separatisté intenzivní palbu z těžkých děl a raketometů na vesnici Novotoškivka v Luhanské oblasti. Jednoho civilistu zabili a dalšího zranili.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Aktivita před volbami

Ve středu čelili ostřelování i vojáci u Vuhlehirsku, Čornuchina a Miusz, dodal Selezňov pro Ukrajinskou pravdu: „Radikálové opakovaně ostřelovali naše pozice u těchto obcí. Při ostřelování byl jeden ukrajinský voják zraněn.” Doplnil, že raketomety BM-231 Grad nasadili separatisté u měst Tonenko a Avdijivka. Pod palbou bylo i doněcké letiště a domy ve městě.

V noci došlo i ke dvěma bojovým střetnutím u města Petrovske a Krymske, při nichž byl zraněn blíže neurčený počet vojáků.

Rostoucí aktivity mohou souviset s napětím před volbami na územích ovládaných separatisty, které se mají konat na začátku listopadu a Kyjev je odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám