Hlavní obsah

Rusko úspěšně otestovalo raketu Bulava odpálenou z ponorky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko v pondělí ohlásilo úspěšný test mezikontinentální rakety Bulava. Střela byla podle ruského ministerstva obrany odpálena z ponořené jaderné ponorky Jurij Dolgorukij. Obdobná zkouška v září rovněž skončila úspěchem.

Foto: Profimedia.cz

Ruská ponorka Jurij Dolgorukij na snímku z června letošního roku

Článek

Bulavu odpálila ponorka z Barentsova moře, které je okrajovým mořem Severního ledového oceánu. "Datová kontrola ukazuje, že hlavice rakety úspěšně dosáhly (kamčatský) polygon Kura," uvedlo ministerstvo obrany.

Zářijový úspěšný test provedla ponorka Vladimir Monomach, která je vedle Jurije Dolgorukého a Kňaze Vladimira třetí jadernou ponorkou třídy Borej. Ta je určena jako nosič strategických raket.

Po loňském neúspěšném testu Bulavy nařídil ruský ministr obrany Sergej Šojgu pět nových pokusných startů těchto raket. Dřívější testy raket Bulava doprovázely vážné problémy.

Z prvních 13 pokusných startů byla úspěšná necelá polovina. Po úspěšných odpalech v letech 2010 a 2011 se ruská vláda rozhodla zařadit Bulavy do výzbroje vojenského námořnictva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám