Hlavní obsah

Na Ukrajině se tvrdě jedná o vládě, Jaceňuk chce zůstat premiérem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk chce po pravděpodobném vítězství své Lidové fronty ve víkendových parlamentních volbách ve své funkci zůstat. Prohlásil to ve středu, kdy také prezidentský Blok Petra Porošenka předložil vlastní návrh koaliční smlouvy.

Foto: Andrew Kravchenko/Pool , Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

"Vítězná strana má v souladu s evropskou praxí právo zformovat koalici," řekl Jaceňuk. Jeho strana je po sečtení téměř všech volebních hlasů s podílem 22,2 procenta těsně první. Porošenkův blok získal 21,8 procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do jejich proevropské koalice by mělo vstoupit ještě hnutí Svépomoc, které skončilo třetí. Jejich účast si přeje Porošenko i Jaceňuk. Podle premiéra by však koaliční vláda měla být širší. Jaceňuk žádá také podíl strany Vlast expremiérky Julije Tymošenkové, s níž Jaceňuk donedávna spolupracoval, ale i Radikální strany populisty Oleha Ljaška.

Podle Jaceňuka by se nová koalice mohla jmenovat Evropská Ukrajina. Premiér si představuje, že by do konce roku přijala 36 reformních zákonů.

Komentátoři avizovali, že povolební vyjednávání budou tvrdá, což Jaceňuk ve středu potvrdil prohlášením, že zásada proporcionálního zastoupení ve vládě půjde stranou, ukážou-li se ministerští kandidáti méně úspěšných stran lepšími než Porošenkovi lidé.

Reklama

Související články

Porošenko: Vládní koalice bude do deseti dnů

Ukrajinci v nedělních parlamentních volbách podpořili prezidentský plán na dosažení míru na východě země. V prohlášení vydaném po oznámení předběžných prognóz...

Výběr článků

Načítám