Hlavní obsah

Polsko chce přesunout vojáky i výzbroj na východ

Varšava
Aktualizováno

Polská armáda plánuje přesunout tisíce vojáků i značnou část výzbroje a zařízení od západních hranic země na východ. Agentuře AP to v pondělí řekl polský ministr obrany Tomasz Siemoniak.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Polský MiG-29

Článek

„Geopolitická situace se změnila, máme tu největší bezpečnostní krizi od studené války a musíme z toho vyvodit závěry,” zdůraznil podle AP Siemoniak. Podle rádia Tok to bude největší změna v dislokaci polských vojsk.

Ministr upřesnil, že obsazení přinejmenším tří velkých vojenských základen na východě země by se mělo z nynějších 30 procent zvýšit do roku 2017 na 90 procent. Přesunout by se tam mělo i více techniky.

Podle ministra to není žádný „nervózní nebo radikální krok”. Jde o to, že kvůli tomuto „stavu ohrožení bychom chtěli, aby naše jednotky na východě Polska byly efektivnější”.

Základny nepotvrdil

Siemoniak ale odmítl potvrdit, že půjde o tisíce vojáků a na jakých základnách skončí. „Ani v Siedlcích, ani v AP nemohou nic říkat o počtech vojáků, protože ještě nebyly stanoveny.” V Siedlcích je jedna ze základen protivzdušné obrany. Třicetiprocentní stavy na východě by byly naplněny na sto procent jen v případě války.

Rozmístění jednotek v západní části země je podle ministra pozůstatek období studené války. I když je Polsko od roku 1999 členem Severoatlantického paktu, většina útvarů stodvacetitisícové polské armády je stále u západních hranic. Krize na Ukrajině přitom vyžaduje jejich přítomnost na východě.

Reklama

Výběr článků

Načítám