Hlavní obsah

Při tragické srážce s letadlem byl moskevský pluhař opilý, prokázaly testy

Moskva
Aktualizováno

Řidič sněžného pluhu, do nějž na moskevském letišti v úterý narazilo letadlo se šéfem francouzské ropné společnosti Total, měl v krvi 0,6 promile alkoholu. Na ploše se při startu pohybovaly dva pluhy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič sněžného pluhu se ve čtvrtek objevil u souduVideo: Reuters

 
Článek

O množství alkoholu v krvi pluhaře Vladimira Martyněka informoval ve čtvrtek mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin.  Podle ruských médií se Martyněnko přiznal, že si před nástupem na směnu dal kávu s koňakem.

Jeho advokát se podezření na alkohol až dosud snažil vyvracet: tvrdil, že testování bylo pouze vizuální a uskutečnilo se bezprostředně po srážce, navíc podle něj nebylo provedeno žádné kontrolní měření. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Letadlo se srazilo s druhým pluhem

Na vzletové dráze moskevského letiště Vnukovo byly v době tragické havárie letounu s šéfem Totalu Christophem de Margeriem dva sněžné pluhy. O jednom z nich piloti očividně věděli, uvedl v pátek list Kommersant s odvoláním na své zdroje mezi vyšetřovateli.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Na letišti panovala špatná viditelnost.

Dispečeři letiště podle listu věděli, že vedle dráhy francouzského letounu se pohybují dva sněžné pluhy. Jejich posádka nalezla několik nefungujících signálních lamp, které se rozhodla dopravit k technikům na konci ranveje. Když se řidiči s vozy vraceli, překřížili vzletovou dráhu v době, kdy piloti akcelerovali. První z pluhů údajně letoun těsně minul, zatímco druhý zavadil o křídlo stroje.

Nové údaje se podle Interfaxu shodují se čtvrtečním prohlášením Alexeje Morozova z Mezistátního leteckého výboru MAK, který řekl, že piloti si všimli sněžného pluhu 14 sekund poté, co se s letadlem dali do pohybu, ale nijak je to nerozptýlilo. Za dalších 14 sekund se podle Morozova havárie stala. Interfax míní, že letadlo se očividně srazilo s druhým sněžným pluhem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám