Hlavní obsah

Švédové žádnou ruskou ponorku ani jinou loď u Stockholmu nenašli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Švédská armáda odvolala pátrání po neznámém plavidle, jehož výskyt ve vodách jižně od Stockholmu byl opakovaně zaznamenán minulý týden. Podezření spadalo na Rusko, které to však odmítlo.

Foto: ČTK/AP

Švédská korveta HMS Stockholm na hlídce v Baltském moři

Článek

„Domníváme se, že plavidlo, které narušilo naše vody, odplulo,“ řekl armádní mluvčí kontradmirál Anders Grenstad. Velení odvolalo většinu lodí a letounů, které po neznámém plavidle pátraly. Menší jednotka nicméně v oblasti ještě zůstane.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výskyt neznámého plavidla zaznamenali Švédové opakovaně. Podle armády jsou svědectví věrohodná. Mimo jiné se spekulovalo o tom, že se v oblasti dostala do potíží ruská ponorka. Údajně byl zaznamenán nouzový signál v ruštině. Stockholm si však nemyslí, že by ke Stockholmu ponorka zabloudila, protože mezi tamními ostrovy je obtížné navigovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Švédové pátrali po ponorce několik dníVideo: Reuters

Rusko podezření odmítlo. „Žádné ruské vojenské plavidlo se nedostalo do mimořádné, a už vůbec ne nouzové situace,“ uvedlo jeho ministerstvo obrany.

Švédské vody opakovaně narušovaly sovětské ponorky během studené války.

V Baltském moři narostlo v poslední době napětí kvůli krizi na Ukrajině. Ačkoli Švédsko není členem NATO, s Aliancí spolupracuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám