Hlavní obsah

Znásilněné ženy bývají většinou nemorální, učí se studenti v Kosovu

– Priština

Vlnu nevole vyvolalo u nevládních organizací v Kosovu zjištění, že učebnice Právnické fakulty Prištinské univerzity označuje znásilněné ženy jako „obvykle nemorální”. Obdobné problémy, které se týkají například homosexuality, se podle expertů vyskytují i v jiných materiálech univerzity. Informoval o tom server BalkanInsight.

Foto: Profimedia.cz

Studenti demonstrující na začátku roku před univerzitou v Prištině

Článek

Zmíněné pasáže, urážlivé vůči ženám, obsahuje kniha Kriminalistika, jejímž autorem je už penzionovaný profesor Vesel Latifi. Oběti znásilnění popisuje jako „ženy, které lze snadno oklamat, které jsou lehkomyslné, nerozvážné a nemorální“.

Podle šéfky organizace Síť kosovských žen Igballe Rogovové je tato charakteristika obětí znásilnění „šokující a zhoubná“. „Existence takové univerzitní učebnice je obzvláště politováníhodná pro společnost, která zažila válku a znásilňování (jako zbraň),“ zdůraznila. „Když jsem to viděla, otřáslo to mnou,“ dodala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Skandály na univerzitě

Profesorka antropologie Nita Luciová v této souvislosti univerzitu vyzvala, aby se pochybné knihy a jiných zastaralých učebnic zbavila: „Jsou podobné případy, jak je (v učebnicích) popisována homosexualita nebo soužití partnerů před sňatkem.“

Pozdvižení, které vyvolala Latifiho kniha, vypuklo v době, kdy sílí volání po reformách na Prištinské univerzitě, kterou otřásají skandály. V únoru přiměly rektora Ibrahima Gashiho k odstoupení protesty související s pochybnostmi ohledně jeho vzdělání. Nespokojenost s klesající akademickou úrovní školy již roste několik let.

Reklama

Výběr článků

Načítám