Hlavní obsah

V Británii zadrželi ženu, která měla plánovat teroristické útoky

Londýn

Britská policie ve středu zatkla pětadvacetiletou ženu, kterou podezřívá z přípravy teroristických útoků v Británii. Scotland Yard uvedl, že její jednání je spojené s děním v Sýrii. Británie oznámila, že své bezpilotní reapery nasadí i nad Sýrií.

Článek

Vyšetřovatelé dopadli ženu při zátahu v hrabství Bedfordshire, kde prohledávali dvě adresy. Odvezli ji do Londýna k výslechu, uvedli představitelé protiteroristického centra SO15.

Jeho mluvčí upřesnil, že od začátku roku policie zatkla 218 osob. Hrozba ze strany islamistů se podle něj v Británii letos zvýšila. Britský soud minulý týden obvinil čtyři muže ve věku 20 až 24 let z plánování teroristických útoků proti policistům a vojákům v ulicích Londýna. [celá zpráva]

Radikálové odjíždějí bojovat do Sýrie

Šéf londýnské policie Bernard Hogan-Howe v úterý řekl, že bojovat po boku přívrženců Islámského státu odjíždí v poslední době z Británie do Sýrie a Iráku nejméně pět Britů týdně. Odhadem jich celkem odjelo již na 500. Stejný jev zaregistrovaly bezpečnostní síly například ve Francii a Německu.

Německo zabaví radikálům pasy i občanky

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière minulý týden oznámil, že Berlín chystá odnětí průkazů totožnosti islámským extremistům, u nichž je podezření, že chtějí cestovat do Iráku nebo Sýrie a tam se připojit k teroristickým skupinám. Tyto osoby by pak dostaly náhradní a dočasné doklady, v nichž by bylo v několika jazycích zdůrazněno, že průkaz neopravňuje jeho držitele k opuštění země.

De Maizière řekl, že už nyní je možné lidem odnímat cestovní pasy, ale dosud nebylo možné jim vzít či označit občanské průkazy, na něž němečtí občané mohou cestovat do mnoha zemí nejen Evropské unie.

Odhaduje se, že v posledních letech se do bojů po boku Islámského státu a dalších islamistických organizací zapojilo přes 2000 Evropanů a evropské státy se obávají, že budou po návratu chtít páchat teroristické činy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám