Hlavní obsah

V Německu zadrželi teenagerky, které se chtěly připojit k Islámskému státu

Frankfurt nad Mohanem
Aktualizováno

Němečtí policisté na žádost amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) zadrželi ve Frankfurtu tři americké dívky, které se prý chtěly připojit k radikálům z hnutí Islámský stát (IS) bojujícím v Sýrii. Jako nezvěstné byly nahlášeny v pátek, když nepřišly do školy, uvedla DPA.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Bezpečnostní kontrola na frankfurtském letišti. Ilustrační snímek

Článek

Dvěma sestrám somálského původu je 15 a 17 let, další 16letá dívka je súdánského původu. Vzhledem k tomu, že jim je méně než 18 let, nejspíše nebudou z ničeho obviněny. FBI ale celý případ i nadále vyšetřuje.

Podle televize ABC News se školačky chtěly dostat z Německa do Sýrie a tam se připojit k extremistům. Ze svých domovů zmizely před pár dny a nejprve odcestovaly z Colorada do Chicaga. Jejich „kontakt”, se kterým byly ve styku, je pak přesvědčil, aby dorazily až do Německa. To už po nich pátrala americká policie a následně byly ve spolupráci s německými úřady vystopovány ve Frankfurtu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí somálské rodiny řekl listu Denver Post, že si dívky koupily letenky samy, ale nepotvrdily, že plánovaly podpořit IS v Sýrii. Už v sobotu jedna ze Somálek řekla, že odjela do Turecka „studovat“.

Letos v dubnu se vydaly podpořit islamisty do Sýrie i dvě rakouské školačky. Vídeňanky bosenského původu uprchly z domova a rodičům zanechaly pouze dopis na rozloučenou. „Nehledejte nás. Budeme sloužit Alláhovi – a pro něj zemřeme,“ napsaly 15letá Sabina Selimovicová a o dva roky starší Samra Kesinovicová.

Údajně se provdaly za bojovníky z Islámského státu, nyní jsou těhotné a svým rodinám se nedávno ozvaly, že by se chtěly vrátit zpátky domů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám