Hlavní obsah

Europoslanci budou hlasovat o nové Evropské komisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropský parlament bude ve středu po poledni hlasovat o nové Evropské komisi v čele s Jeanem-Claudem Junckerem. Očekává se, že poslanci komisi vysloví důvěru a ta se ujme práce 1. listopadu.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Nový předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

Členem komise bude i bývalá česká ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. Juncker jí svěřil portfolio spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovnosti pohlaví.

Evropskou komisi zatím europoslanci vždy, navzdory výhradám ve výborech, schválili. Hrozícímu odmítnutí předešel předseda končící komise José Barroso v říjnu 2004, kdy těsně před hlasováním v plénu EP návrh stáhl. Juncker na poslední chvíli svůj tým pozměnil, když příslušné parlamentní výbory odmítly kandidaturu slovinské expremiérky Alenky Bratušekové na post místopředsedkyně EK pro energetickou unii. Toto portfolio bude nově spravovat Slovák Maroš Šefčovič, zatímco Slovinsko bude mít v komisi Violetu Bulcovou jako komisařku pro dopravu.

Evropský parlament dnes má na programu také například hlasování o návrhu souhrnného rozpočtu EU na příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám