Hlavní obsah

Walesa radí kubánské opozici, jak urychlit demokratizaci v zemi

Bývalý polský prezident a někdejší vůdce protikomunistického odporu v Polsku Lech Walesa nabídl kubánské opozici pomoc k urychlení demokratizace na Kubě. V rozhovoru, který zveřejnil internetový portál kubánské disidentky Yoani Sánchezové, mimo jiné radil „vyjít do ulic a do továren”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lech Walesa

Článek

"Řekni mi, co mohu udělat, abych vám pomohl urychlit demokratizační proces ve vaší zemi," zeptal se nositel Nobelovy ceny za mír z roku 1983 Sánchezové během rozhovoru vedeného ve Varšavě. "Mám šanci, že spatřím svobodnou Kubu, ještě než umřu?" přidal řečnickou otázku.

Připomněl přitom, že když se v osmdesátých letech ptal lidí kolem sebe, jestli si myslí, že je možné Polsko demokratizovat, všichni odpovídali, že ne. "Nemáme nejmenší šanci," říkali. "Vy jste teď ve stejné situaci, protože málokdo věří, že se to může změnit... Ale musíte se vzchopit a hledat hodnoty - zakořeněné ve všech národech -, které obsahují sjednocující sílu," radí Walesa Kubáncům.

"Je třeba vyjít do ulic, je třeba jít do továren, abyste přesvědčili ostatní. A k tomu je nutné vybudovat struktury v čele s odpovědnými vůdci," dodal někdejší vůdce odborového hnutí Solidarita, jež dokázalo strhnout masy Poláků k odporu, který nakonec vyústil v pád komunistické vlády.

Yoani Sánchezová patří v zahraničí k nejznámějším kubánským disidentům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám