Hlavní obsah

Sacharovovu cenu získal lékař Denis Mukwege, pomáhá v Kongu obětem znásilnění

Právo, Kateřina Farná, Brusel
Aktualizováno

Laureátem Sacharovovy ceny pro rok 2014 se stal konžský lékař Denis Mukwege, který byl také horkým kandidátem na letošní Nobelovu cenu za mír. Ve Štrasburku to v úterý v podvečer oznámil předseda Evropského parlamentu (EP) Martin Schulz. Ocenění bude předáno 26. listopadu a jeho součástí je také odměna ve výši 50 tisíc eur (asi 1,4 miliónu korun).

Foto: Profimedia.cz

Konžský lékař Denis Mukwege

Článek

Mukwege na východě Konga pomáhá znásilněným ženám a dětem, pro které založil specializovanou nemocnici Panzi v Bukavě. Společně s Mukwegem byly nominovány ukrajinské hnutí Euromajdan a vězněná ázerbájdžánská aktivistka za lidská práva Leyla Yunusová.

Jméno vítěze Sacharovovy ceny mělo být známo minulý čtvrtek, předseda Evropského parlamentu však oznámil přesun s ohledem na nedostatek času. Ovšem podle řady zdrojů z Evropského parlamentu byla skutečným důvodem spíše neschopnost shodnout se na jednom jménu.

Cena je pojmenována po sovětském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi a udílí se od roku 1988. Je určena osobnostem, které bojují proti fanatismu, netoleranci, útlaku a brání lidská práva.

V roce 1989 se stal držitelem ocenění také představitel Pražského jara 1968 Alexander Dubček. Loni byla cena udělena pákistánské dívce Malale Júsufzaiové, která se jako šestnáctiletá po útoku pákistánského Tálibánu stala symbolem boje za právo žen na vzdělání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám