Hlavní obsah

Putin prý v roce 2008 Polsku navrhoval rozdělení Ukrajiny

Právo, Novinky, rei, pm

Společné rozdělení Ukrajiny měl v roce 2008 navrhnout ruský prezident Vladimir Putin tehdejšímu premiérovi Donaldu Tuskovi. Podle agentury Reuters to měl v rozhovoru pro americký magazín Politico říci bývalý šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski. Ten to však popřel a uvedl, že ho novináři špatně pochopili. Moskva nařčení odmítla.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin a bývalý polský premiér Donald Tusk

Článek

„Chtěl, abychom se stali účastníky dělení Ukrajiny. Byla to jedna z prvních věcí, kterou Putin řekl mému premiérovi Donaldu Tuskovi, když navštívil Moskvu. Říkal, že Ukrajina je uměle vytvořený stát a Lvov je polské město, tak proč to společně prostě nevyřešíme,“ citovala Reuters Sikorského slova z rozhovoru, který se uskutečnil v neděli.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tusk prý na Putinův návrh neodpověděl. „Dali jsme jim velmi, velmi jasně najevo, že s tím nechceme mít nic společného,“ doplnil Reuters ještě jeden Sikorského výrok.

Radoslaw Sikorski sice při zmíněné cestě do Moskvy Tuska doprovázel, ale to, co citoval Reuters, prý magazínu Politico neřekl. Redaktoři údajně některé jeho výroky „přeinterpretovali“.

Podle Reuters se Sikorski ozval až po zveřejnění rozhovoru. V internetové verzi článku vydané v pondělí ale žádná zmínka o Tuskovi a cestě do Moskvy není a nikde není ani zmíněno, že by byl jeho původní obsah změněn.

Nynější maršálek polského Sejmu Sikorski během pondělní dohry ještě uvedl, že Polsko se nikdy žádných anexí cizího území neúčastní.

Lvov a část dnešní západní Ukrajiny před druhou světovou válkou Polsku patřily, než je zabral Sovětský svaz a po porážce Hitlera dal posunout polské území směrem na západ.

Je to nesmysl, odpověděla Moskva

Moskva údajná Sikorského tvrzení popřela. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova jde o naprostý nesmysl.

Poláky před měsíci pobouřil podobný návrh, o kterém měl hovořit Sikorski. Ruský populistický poslanec Vladimir Žirinovskij v oficiálním dopise navrhl rozdělení Ukrajiny mezi Rusko, Polsko, Maďarsko a Rumunsko. Polsko by podle něj mělo požadovat pět oblastí na západní Ukrajině: Volyňskou, Lvovskou, Ivanofrankovskou, Tarnopolskou a Rovenskou. [celá zpráva]

Později měl Žirinovskij pronést, že Polsko a pobaltské státy nemají právo na existenci. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám