Hlavní obsah

Vztahy Ruska s USA se propadly na dno, hrozí trvalé ochlazení, řekl Lavrov

Moskva

Rusko-americké vztahy „klesly na dno”, kde nejspíše ještě dlouho setrvají, řekl v pondělí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Vyjádřil přání, aby se dále nezhoršovaly, když už se podle něj nelepší.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov

Článek

„Sestoupili jsme dost hluboko. Opravdu doufám, že se tento pokles spolupráce už dotkl dna,” poznamenal ministr v přednášce pro aktivisty vládnoucí strany v Moskvě. Momentálně už k dalšímu poklesu nedochází, ale ani nevidí žádnou snahu o zlepšení ve vztazích mezi oběma velmocemi. Podle Lavrova nejde o novou studenou válku, ale spíše o „setrvalé ochlazení”.

„Bude to dlouhé, a to nejen kvůli tomu, že ukrajinská krize ještě potrvá nějakou dobu a všichni budou muset pomyslet na to, jak konstruktivně spojit síly, a ne jen na jednostranné sankce,” odhadl. Dodal, že také nějaký čas potrvá, než si Američané uvědomí nutnost přehodnotit své postavení ve světě vzhledem k posílení nových center hospodářského, finančního a politického vlivu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vztahy mezi Ruskem a Západem čelí kvůli ukrajinskému konfliktu nejhorší konfrontaci od konce studené války a rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Moskva a Washington také tři roky vedou spor o Sýrii, kde Rusové zůstali spojenci prezidenta Bašára Asada, zatímco Američané stojí na straně opozice.

Lavrov poznamenal, že Rusko je ochotno zapojit se do boje proti Islámskému státu, avšak pouze s mandátem Rady bezpečnosti OSN. „Když se mluví o koalicích, tak ji vytvořme, přijmeme takové rozhodnutí v RB OSN,” řekl. Podřizovat boj s terorismem snaze potrestat nevýhodné režimy není podle jeho názoru ani správné, ani morální, ani účinné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám