Hlavní obsah

Rusko pokračuje v tažení proti McDonald's, prověřuje 200 poboček

Ve zhruba dvou stovkách ze 450 ruských filiálek amerického řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's řádí hygienici a finanční inspektoři. Výsledky podobných kontrol vedly v minulých měsících k uzavření nejméně 12 poboček McDonald's. Oficiálně to Rusové zdůvodňují špatnou hygienou a odmítají spekulace, že jde o odvetu za protiruské sankce přijímané Západem kvůli ruskému podílu na ukrajinské krizi.

Foto: Profimedia.cz

Pobočka McDonald's na Puškinově náměstí v Moskvě

Článek

"V tomto okamžiku bylo zahájeno více než 200 prověrek McDonald's. Uděláme maximum pro to, abychom mohli pokračovat v úspěšné činnosti naší společnosti v Rusku," uvedla firma na svých internetových stránkách. Již dříve upozornila, že kvůli uzavření některých svých poboček se obrátí na soud.

Ruský úřad na ochranu spotřebitelů Rospotrebnadzor začal ruské provozovny McDonald's uzavírat v srpnu, protože údajně porušovaly hygienické předpisy. Moskevská prokuratura kromě toho začala v říjnu prověřovat činnost charitativního fondu Ronalda McDonalda, údajně kvůli podezření, že firmě sloužil jako zástěrka pro daňové úniky.

Společnost McDonald's začala v Rusku působit v roce 1990, tedy ještě v dobách Sovětského svazu, kdy si její první obří restaurace v Moskvě rychle získala popularitu. Letos v dubnu McDonald's ukončil provoz svých restaurací na Krymu v reakci na ruskou anexi tohoto ukrajinského poloostrova. Někteří ruští politici vzápětí vyzvali k uzavření všech restaurací McDonald's v Rusku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám