Hlavní obsah

Italská jednání o Ukrajině byla plná neshod

– Milán

Rozhovory ruského prezidenta Vladimira Putina s ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem a dalšími evropskými státníky o krizi na Ukrajině skončily v pátek v italském Miláně bezvýsledně. Kreml je označil za plné neshod a nedorozumění, informovala agentura Reuters.

Foto: Daniel Dal Zennaro/Pool , Reuters

Prezidenti Ruska Vladimir Putin (vlevo) a Ukrajiny Petro Porošenko. Mezi nimi je italský premiér Matteo Renzi.

Článek

Prezident Putin dopoledne po pracovní snídani tvrdil: „Bylo to dobré, pozitivní“. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov ale později uvedl, že „někteří účastníci“ rozhovorů zaujímali „naprosto předpojatý, neflexibilní a nediplomatický přístup“.

„Jednání jsou opravdu obtížná, plná nedorozumění, neshod, nicméně trvají, výměna názorů pokračuje,“ uvedl Peskov.

Podobně mluvila německá kancléřka Angela Merkelová. „Zatím nevidím žádný průlom,“ prohlásila. Doplnila, že v některých ohledech sice nastal pokrok, ale „hlavní otázkou je pokračující porušování územní celistvosti Ukrajiny“.

Západ neuznal ruskou anexi Krymu z počátku roku a poukazuje také na ruské vměšování do konfliktu na východní Ukrajině. Moskva to popírá.

O tom, že debata, jíž se účastnili i francouzský prezident Francois Hollande a britský premiér David Cameron, potvrdila rozpory, hovořil i premiér hostitelské země Matteo Renzi. Doufá však, že „duch dialogu zůstává“.

Posun k dohodě o plynu

Podle Porošenka ale přece jen k jistému pokroku došlo ve sporu o dodávky ruského plynu na Ukrajinu. Ukrajinský prezident řekl, že se podařilo shodnout na základních parametrech budoucí dohody.

Rusko v červnu omezilo dodávky plynu na Ukrajinu. Plynárenská společnost Gazprom to zdůvodňuje nezaplacenými pohledávkami.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Balaklava na Krymu

Třetina evropských dodávek plynu pochází z Ruska, přičemž přes Ukrajinu proudí zhruba polovina dodávaného množství.

Reklama

Související články

V Itálii jednal Porošenko s Putinem

Otázkám ukrajinské krize byla věnována pracovní snídaně, na níž se v Miláně sešli vedoucí představitelé šesti evropských států a zástupců Evropské unie....

Výběr článků

Načítám