Hlavní obsah

Uvězněný slovinský expremiér Janša přišel o poslanecký mandát

Slovinský parlament ve středu odebral poslanecký mandát někdejšímu premiérovi Janezi Janšovi, který si od června odpykává dvouletý trest vězení za korupci. Informovala o tom agentura Reuters. Janša, který je populární u konzervativních voličů, v červencových předčasných volbách získal poslanecký mandát a v srpnu mu vězeňská správa povolila zúčastnit se ustavující parlamentní schůze.

Foto: Profimedia.cz

Slovinský expremiér Janez Janša

Článek

„Konstatovali jsme, že člen parlamentu Janez Janša byl odsouzen k trestu vězení, který je delší než šest měsíců, takže jeho mandát dneškem skončil,” sdělil poslancům předseda parlamentu Milan Brglez.

Středeční schůzi zákonodárců, která o Janšově osudu rozhodovala, sledovalo před sídlem parlamentu asi 500 expremiérových příznivců. Demonstrace se obešla bez incidentů.

Slovinský právní řád formálně nezakazuje, aby vězeň kandidoval do parlamentu. Zároveň ale existuje ustanovení, že zákonodárce mandát ztrácí, jestliže byl odsouzen k více než šestiměsíčnímu odnětí svobody.

Soud první instance uložil Janšovi loni v červnu dvouletý trest vězení a pokutu 37 tisíc eur (přes milión korun) v souvislosti s plánovaným nákupem 135 obrněných vozidel od finské zbrojní firmy Patria. Obchod byl ale nakonec zrušen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám