Hlavní obsah

USA neuznají referendum ukrajinských separatistů

Paříž

Spojené státy a mezinárodní společenství neuznají žádné separatistické referendum na východě Ukrajiny. Po schůzce se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem to v úterý v Paříži řekl americký ministr zahraničí John Kerry.

Foto: Carolyn Kaster, Reuters

Ministři zahraničí John Kerry a Sergej Lavrov při jednání v Paříži.

Článek

Kerry podle agentury Reuters také prohlásil, že východ Ukrajiny musí opustit cizí vojska, stejně tak musí být propuštěni všichni zajatci a znovu nastolena kontrola nad hranicí s Ruskem.

Západ a Kyjev obviňují Rusko z podpory separatistů na východě Ukrajiny zbraněmi i vojáky, Moskva to však vytrvale popírá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kerry také řekl, že musí přestat ostřelování doněckého letiště. Toto strategické postavení stále ovládají ukrajinští vojáci i přes útoky povstalců, které pokračují bez ohledu na příměří vyhlášené 5. září.

Jednání obou ministrů zahraničí trvalo déle než tři hodiny.

Letos v březnu Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym po referendu, které uspořádali místní Rusové za podpory ruských vojáků. V dubnu pak vypuklo na východě Ukrajiny proruské povstání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám