Hlavní obsah

Nelituji, že jsem utekl, popsal po letech Němec, který málem zabil Joža Ráže

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Před patnácti lety narazil v Bratislavě zpěvák a basový kytarista slovenské skupiny Elán Jožo Ráž do automobilu řidiče z Německa. Ten se teprve nyní odhodlal veřejně objasnit podrobnosti havárie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zpěvák slovenské kapely Elán Jožo Ráž

Článek

„Po nehodě přijeli tři nebo čtyři na motocyklech, vyhrožovali mi a strkali do mě. Křičeli na mě anglicky a jeden z nich byl velmi agresivní,“ popsal Hans-Jörg Falk (52) deníku Nový čas.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Falk dodnes nelituje, že po nehodě ze Slovenska odjel a vyhnul se slovenským soudům. Na havárii však myslí celých 15 let a průběh léčení zpěváka Elánu sledoval z Německa.

Dvacátého června 1999 večer se Ráž na motorce vracel z nahrávacího studia, kde nazpíval píseň Voda, čo ma drží nad vodou. Na dunajském nábřeží vyjel z parkoviště Falk se svým automobilem, nedal Rážovi přednost a zpěvák do něj v plné rychlosti narazil.

„Vyjížděl jsem z parkoviště před botelem. Bohužel, odbočoval jsem doleva, což nebylo dovoleno. V dálce jsem viděl stát motorku na semaforech. Nemyslel jsem si, že může být tak rychlá. Když jsem se podíval doprava na přijíždějící automobily, narazil do přední části mého auta, přeletěl přes kapotu a zůstal ležet na silnici,“ popsal osudový večer Falk.

Začali mu vyhrožovat 

Ráž krvácel, seběhli se lidé, kteří poznali, o koho jde. Falkovi začali vyhrožovat. „Bál jsem se. Policisté s tím nic nedělali, asi už věděli, koho jsem srazil. Chránili mě mí kolegové,“ vylíčil krušné chvíle Falk, který v napjaté situaci neposkytl Rážovi ani první pomoc. „Byl jsem v šoku. Pomáhalo tam hodně lidí. Sundali mu přilbu,“ dodal Falk, čímž vyjasnil původní nejasnosti, zda měl Ráž v době nehody přilbu na hlavě.

Slovenští policisté zkontrolovali Falkovy doklady a nechali ho odjet. Využil toho a odjel do Rakouska. „Za hranice mě vzali kolegové. Říkali, že to bude pro mě lepší. Souhlasil jsem. Po incidentu s motocyklisty na místě nehody se báli o můj život. Nikdy v životě jsem nebyl v takovém šoku,“ uvedl Falk, který nepřijel ani na jedno soudní přelíčení.

„Ani po letech nelituji, že jsem utekl. Bylo to dobré rozhodnutí. Možná ne pro můj život, ale pro moje zdraví,“ dodal. Německý soud mu nakonec uložil pokutu ve výši 4500 marek (tehdy zhruba 82 tisíc korun).

Falk od té doby už nikdy v Bratislavě nebyl. O léčení Ráže ho průběžně informoval jeho kolega ze Slovenska. Ráž se společně s Elánem postupně vrátil na pódia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám