Hlavní obsah

Porošenko navrhuje na ministra obrany velitele gardistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondělí navrhl jmenovat do funkce ministra obrany velitele Národní gardy Stepana Poltoraka, který by měl nahradit v neděli odvolaného ministra Valerije Heleteje. Po převratu jde o čtvrtého šéfa klíčového resortu obrany.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Odvolaný ukrajinský ministr obrany Valerij Heletej

Článek

Porošenkův návrh musí podle ukrajinské ústavy projednat a schválit parlament. Podle agentury Unian je možné, že se poslanci vysloví k Poltorakově kandidatuře už v úterý. Pokud parlament jeho jmenování schválí, stane se Poltorak po převratu už čtvrtým ukrajinským ministrem obrany.

Prvním byl Ihor Teňuch, který byl do funkce dosazen v únoru hned po Janukovyčově pádu. Po měsíci ho ve funkci nahradil Mychajlo Koval, kterého počátkem července nahradil Heletej.

Heletej byl v poslední době na Ukrajině silně kritizován za srpnovou porážku a masakr příslušníků ozbrojených sil v kotli u Ilovajsku, kde zahynulo nejméně sto ukrajinských vojáků. Kritici odvolaného ministra tvrdí, že armáda obklíčeným jednotkám Národní gardy neposkytla dostatečnou podporu.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Porážka se na Ukrajině opakovaně probírala, už bylo ale vyloučeno, že by na vině byli příslušníci praporu Prykarpattje a 51. mechanizované brigády, kteří se stáhli z pozic pod tlakem separatistů.

Podle bývalého velitele sektoru D generálporučíka Petra Lytvyna byl hlavním důvodem porážky nedostatek sil a špatné velení. Velitelství protiteroristické operace ATO nechalo rozmístit jednotky na široké frontě, takže si nemohly pomáhat. Asi 650 vojáků mělo střežit hranici dlouhou 150 km.

Lytvyn dodal, že ani 300 příslušníků praporu Prykarpattje vybavených lehkými zbraněmi by nemohlo zastavit útok obrněných jednotek Ruské federace.

Gardisté, kteří se pokoušeli z města vytlačit separatisty, přisouvali do kotle další a další posily, takže v kotli se ocitly vedle praporu Donbas i prapory Dněpr, Svitjaz, Cherson a Myrotvorec. Ty se snažily vytvořit koridor pro odvoz raněných, ale nedočkaly se podpory armády.

Foto: Reuters

Příslušníci praporu Donbas si prohlížejí své vozidlo zničené palbou separatistů v Ilovajsku.

Heletej uvedl, že v kotli padlo 107 příslušníků ukrajinských ozbrojených sil. Separatisté a Rusové podle něj ztratili 300 mužů, i když tam působilo šest ruských taktických uskupení.

Porošenko oznámil, že porážka má dvě příčiny. První byla volba pozice, která umožnila obklíčit jednotky, a druhá, že záchranná útočná skupina měla tři dny zpoždění. Porošenko také rozpustil 51. mechanizovanou brigádu a místo toho postavil jinou, 14.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci bojující u Ilovajsku

Porošenko už nezmínil obecně špatnou komunikaci mezi vojáky a gardisty, která místy přecházela v animozitu. Gardisté mnohdy jednali bez potřebné opatrnosti a stávali se nejčastěji terči útoků separatistů. Problémem bylo, že gardisté neměli těžké zbraně, o něž marně žádali.

Separatisté Národní gardu obviňují z válečných zločinů a ze součinnosti s militantními oddíly radikálních ukrajinských nacionalistů z hnutí Pravý sektor.

Devětačtyřicetiletý Poltorak se do čela ukrajinské Národní gardy dostal letos v březnu hned po jejím ustavení.

Oddíly Národní gardy podléhají ministerstvu vnitra, jejich jádrem se kromě příslušníků vojsk ministerstva vnitra stali bojovníci domobrany zformované během únorového svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám