Hlavní obsah

Ruských žoldáků na Ukrajině přibývá, tvrdí Tymčuk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Do Doněcku dorazila skupina ruských žoldnéřů, kteří prodělali výcvik na Krymu. Uvedl to v pondělí ráno ředitel ukrajinského Centra pro vojenskopolitická studia Dmytro Tymčuk. Podle něj mají podniknout útok na doněcké letiště.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Proruští povstalci pálí z minometu na pozice ukrajinské armády na doněckém letišti.

Článek

„V oblasti Alčevsku byl zaznamenán příjezd kolony s municí a vybavením. Kolonu tvořily minibusy Gazela. Do Doněcku dorazila skupina ruských žoldnéřů (do sta lidí), kteří prodělali výcvik na Krymu. Skupina byla rozdělena a přidělena k útvarům, je dobře vyzbrojená a vybavená,“ uvedl Tymčuk.

Separatisté podle jeho slov sestavili jednotky speciálních sil z bývalých příslušníků policie. I ty se údajně mají podílet na útoku na letiště.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Tymčuka povstalci v neděli padesátkrát porušili příměří, přičemž čtyřikrát zasáhli doněcké letiště.

„Nejméně deset útoků na pozice sil ATO (protiteroristická operace proti separatistům) bylo podniknuto z raketometů BM-21 Grad. K palbě použili také ruční zbraně, minomety, tarasnice a tanky,“ popsal.

Nejčastěji povstalci útočili u Debalceva – celkem dvanáctkrát –, pětkrát se terčem útoků stalo předměstí Doněcku Pesky, které drží ukrajinské síly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám