Hlavní obsah

V maďarských komunálních volbách zvítězil FIDESZ Viktora Orbána

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Pravicová vládní strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána potvrdila své dominantní postavení i v nedělních komunálních volbách. Post primátora Budapešti obhájil István Tarlós (FIDESZ) a Orbánova strana byla úspěšná i v dalších částech země.

Foto: MTI

Premiér Viktor Orbán oznamuje vítězství v maďarských komunálních volbách.

Článek

„Letos jsme dosáhli již třetí vítězství,“ vzkázal Orbán svým voličům s narážkou na vítězství strany FIDESZ v dubnových parlamentních volbách a květnových volbách do Evropského parlamentu. „Zvítězilo Maďarsko, semknutí, spolupráce a jednota,“ dodal předseda FIDESZ. Orbán zdůraznil, že z 23 budapešťských obvodů získal FIDESZ posty 17 starostů a v městském zastupitelstvu bude mít dvoutřetinovou většinu.

Analytik Csaba Fodor při hodnocení výsledků uvedl, že voliči dali opětovně důvěru primátorům a starostům za stranu FIDESZ, čímž pozitivně zhodnotili jejich dosavadní práci. „Voliči rozhádaných levicových stran byli ve volbách málo aktivní,“ dodal analytik. Levice v některých částech země zaostala nejen za stranou FIDESZ, ale také za extrémně pravicovou stranou Jobbik.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Další političtí analytici uvedli, že po letošních komunálních volbách se poměr sil prakticky nezměnil. „FIDESZ podle očekávání zopakoval své jasné vítězství z komunálních voleb v roce 2010. Největší změnou je posílení strany Jobbik, což je však důsledek rozpadu na levicovém spektru,“ uvedl Tamás Lánczi. Analytik Attila Juhász rovněž konstatoval, že navzdory nižší voličské účasti FIDESZ prakticky zopakoval svůj úspěch z roku 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám