Hlavní obsah

Ve Španělsku je v karanténě 14 lidí, ebola je nejhorší epidemií od AIDS

Zdravotní stav španělské ošetřovatelky nakažené ebolou je vážný, ale stabilní. Informovala o tom v pátek agentura AP. Nemocnice zároveň přijala ve čtvrtek večer na pozorování dalších sedm lidí, kteří byli s nemocnou zdravotní sestrou Teresou Romerovou v kontaktu. Ve speciálně vyčleněné jednotce v šestém patře nemocnice se nachází 14 lidí. Podle amerického odborníka je ebola nejhorší epidemií od AIDS.

Foto: ČTK/AP

U převozu sestry s ebolou do nemocnice Carlose III. asistovala policie.

Článek

Lékaři žádné další detaily ohledně stavu nakažené ošetřovatelky nezveřejnili s odkazem na respektování jejího soukromí. Ve čtvrtek bylo uvedeno, že se její stav zhoršil a je kritický.

U žádného z dalších 14 lidí se nákaza zatím nepotvrdila. Mezi nově přijatými jsou dvě kadeřnice, které Romerová navštívila předtím, než jí diagnostikovali ebolu, a také zaměstnanec nemocnice, který se o ni po jejím přijetí staral. Všichni přišli do nemocnice dobrovolně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Žena se zřejmě nakazila, když se ošetřovatelka kontaminovanými rukavicemi omylem dotkla své tváře.

Nejhorší epidemie od AIDS

Podle ředitele amerických Středisek po prevenci a kontrolu nemocí (CDC) Thomase Friedena představuje současná epidemie eboly nejhorší zdravotnickou krizi od AIDS a mezinárodní společenství musí udělat vše, aby se jí nestala. „Pracujme teď tak, aby se nestala druhým AIDS,“ uvedl podle listu Washington Post.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sanitka převezla sestru nakaženou ebolou do jiné madridské nemocniceVideo: Reuters

Experti se nyní snaží zjistit reprodukční poměr, tedy kolik dalších lidí se nakazí od nemocného. Pokud je číslo nižší než jedna, epidemie je na ústupu, nyní se ale pohybuje mezi 1,5 až dvěma.

Počet případů nákazy se v západní Africe každé tři týdny zdvojnásobuje. Frieden navíc uvedl, že lidé nerozumějí konceptu exponenciálního růstu.

„Situace je horší než před dvanácti dny. Ebola pevně zakotvila ve městech, sedmdesát procent lidí na nemoc umírá a vše akceleruje,“ varoval tajemník ředitelky Světové zdravotnické organizace (WHO) Bruce Aylward. Uvedl, že situace se zlepší, až se podaří bezpečně pohřbívat 70 procent obětí nemoci a sedmdesát procent nakažených bude po 60 dnů léčeno.

Podle pátečního sdělení Lékařů bez  hranic se zhoršila situace v Guineji, kde nyní přibývá případů eboly v hlavním městě Konakry.

Chris Dye  z WHO uvedl, že nikdo neočekával tak rozsáhlou epidemii.

Ebola letos usmrtila 3865 lidí z 8033 nakažených. Epidemií je nejpostiženější západní Afrika – konkrétně státy Sierra Leone, Guinea, Libérie, Nigérie a Senegal. Úmrtí jsou hlášena i z USA a Španělska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám