Hlavní obsah

Do britského parlamentu se poprvé dostal poslanec za euroskeptiky UKIP

– Londýn

V doplňovacích volbách do britského parlamentu na východě Anglie získala své první poslanecké křeslo v Dolní sněmovně protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP). Vyplývá to z konečných výsledků v obvodu Clacton v hrabství Essex na východě Anglie.

Foto: Luke MacGregor, Reuters

Předseda UKIP Nigel Farage

Článek

Hlasování se tu konalo kvůli demisi poslance Douglase Carswella, který opustil Konzervativní stranu, aby nově kandidoval za UKIP. Vyhrál s náskokem, když podle agentury AFP získal tři pětiny hlasů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výsledek se očekával. "Od přeběhlíka od konzervativců Douglase Carswella se očekává, že poznamená historii tím, že se stane prvním poslancem UKIP," napsal v předstihu na svém webu list The Times.

Naopak v doplňovacích volbách na severu Anglie si poslanecké křeslo udrželi opoziční labouristé, avšak jen těsně před UKIP. Klání o poslanecký mandát za Heywood a Middleton podle výsledků vyhráli labouristé s 11 633 hlasy, následovaní UKIP s přízní 11 016 voličů. Třetí konzervativci dostali 3.496 hlasů, zatímco v roce 2010 tu získali 12 538 hlasů.

UKIP, která usiluje o omezení přistěhovalectví na ostrovy a o vyvedení Británie z Evropské unie, získává rostoucí počet voličů jako alternativa k zavedeným hlavním politickým stranám. Vedení strany UKIP, která vznikla v roce 1993 a letos na jaře vyhrála volby do Evropského parlamentu v Británii, věří v úspěch i v parlamentních volbách na jaře 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám