Hlavní obsah

Gorbačovův zdravotní stav se náhle zhoršil, skončil v nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov byl ve čtvrtek hospitalizován po náhlém zhoršení zdravotního stavu. Oznámila to agentura RSN s odvoláním na samého Gorbačova. Podle ruské televize trpí třiaosmdesátiletý Gorbačov cukrovkou.

Foto: Profimedia.cz

Michail Gorbačov na fotografii z roku 2012

Článek

"Posledních sedm dnů jsem se necítil dobře, ale dnes jsem v nemocnici. Stav se zhoršil. Monitorují mě, jsem celý omotán hadičkami," řekl RSN bývalý nejvyšší představitel Sovětského svazu a šéf někdejší sovětské komunistické strany, s jehož jménem se spojuje poslední pokus o reformu sovětského režimu i zánik Sovětského svazu.

Gorbačov, který v roce 1990 dostal Nobelovu cenu za mír, připustil, že kvůli nemoci ani nemohl sledovat letošní předávání Nobelových cen. Laureát té za mír bude ohlášen v pátek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zemřel” už několikrát

V posledních letech musel Gorbačov opakovaně popírat falešné zprávy o své smrti. V květnu 2012 žertoval, že si původně ani nepředstavoval dožít se osmdesátky, ale vytyčil si další metu: vydržet do devadesátin. Naposledy falešnou zprávu o svém úmrtí dementoval loni v srpnu: "Jsem živ a zdráv," ujistil na internetových stránkách opozičního listu Novaja gazeta, kterého je spolumajitelem.

Gorbačov je u mnoha Rusů neoblíbený kvůli své roli při rozpadu Sovětského svazu, po kterém následoval v 90. letech v Rusku politický a ekonomický chaos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám