Hlavní obsah

Vyčerpaní čeští horolezci v Alpách přivolali záchranu světelnými signály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouská alpská služba zachránila pod horou Hochkönig dva vyčerpané české horolezce. Otec se synem strávili noc na čtvrtek pod vrcholem a upozornili na sebe světelnými signály. Záchranáře přivolala hostinská z nedaleké horské chaty, informovala agentura APA.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Horská služba zachránila alpinisty u obce Mühlbach am Hochkönig jižně od Salcburku. Otec se synem ve středu kolem 9.00 SELČ vstoupili do oblasti skalních stěn Mandlwände. Šestadvacetiletý syn však zřejmě upadl a dvojice nemohla dál pokračovat. Když je záchranáři našli, byli vyčerpaní a lehce zranění.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Muži u sebe neměli mobilní telefon, a proto na svou situaci upozornili pomocí světelných signálů. Hostinská z chaty Arthurhaus je spatřila kolem 23.00 SELČ a přivolala horskou službu z Mühlbachu.

Ke 48letému muži a jeho synovi se vydalo deset horských záchranářů. „Záchrana z této stěny byla kvůli tmě samozřejmě velmi náročná a trvala nějakou dobu,“ řekl velitel zásahu Thomas Knöpfler. „Ale ve 04.52 SELČ jsme oba lehce zraněné a vyčerpané Čechy dostali do údolí a ukončili zásah,“ konstatoval Knöpfler.

Mladší z dvojice, která prý byla dobře vybavená, si z dobrodružství odnesl popáleniny na rukou a oděrky.

Reklama

Výběr článků

Načítám