Hlavní obsah

Ebola v Evropě: Nemocnice v Madridu prý neochránila zdravotníky ošetřující nakaženého

Novinky, rei
Madrid
Aktualizováno

Madridská nemocnice Carlose III., kde se s největší pravděpodobností nakazila od pacienta zdravotní sestra ebolou, své zaměstnance dostatečně před nákazou nechránila. Upozornili na to samotní zdravotníci, uvedl deník El País. Ti kvůli nedostatečně ochraně v úterý demonstrovali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sanitka převezla sestru nakaženou ebolou do jiné madridské nemocniceVideo: Reuters

 
Článek

„Nechci způsobit poplach, ale potřebujeme vědět, jaké byly dodržovány postupy a jak se to stalo,“ uvedl šéf asociace zdravotních sester Maximiliano González Jurado.

Nemocnice tvrdí, že na infekčním oddělení, kde se před časem léčili dva pacienti s ebolou, platí nejpřísnější ochranná opatření. Zaměstnanci však upozorňují na to, že opatření byla na úrovni druhého stupně, a ne nejvyššího, čtvrtého. Poukázali na to, že jejich pláště nebyly neprodyšné a oni neměli ani k dispozici dýchací masky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zdravotníci v Madridu vyšli do ulic, v souvislosti se sestrou nakaženou ebolou požadují demisi ministryně zdravotnictvíVideo: Reuters

Oba misionáři nakažení ebolou v Libérii a Sieře Leone nemoci podlehli. Čtyřiačtyřicetiletá zdravotní sestra, u níž se nákaza potvrdila v pondělí, pečovala o druhého z nich, který zemřel na konci září. El País upozornil, že nemocnici kvůli němu neevakuovali, pouze dali uzavřít šesté patro s infekčním oddělením.

Foto: ČTK/AP

U převozu sestry s ebolou do nemocnice Carlose III. v úterý ráno asistovala policie.

Sestra, která v nemocnici pracovala 15 let, byla u 75letého kněze Garcíi Vieji pouze dvakrát – před a po jeho smrti. Pak nastoupila dovolenou, ale už o pět dnů později jí začalo být zle. Hospitalizovali ji v neděli v nemocnici Alcorcon.

Nákazu ebolou u ní potvrdily dva testy z neděle a v pondělí. V úterý ráno ji převezli do nemocnice Carlose III. Specialisté sledují také stav jejího manžela a tří desítek dalších zdravotníků.

Žena je prvním člověkem, který se nakazil na evropské půdě. Podle úřadů je její zdravotní stav stabilizovaný. Zatím nebylo oficiálně potvrzeno, že se nakazila od kněze, u něhož asistovala.

Foto: ČTK/AP

Převoz nakažené zdravotní sestry v Madridu

Manžel španělské zdravotní sestry, která se nakazila ebolou, je v karanténě. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na španělské představitele. Muž je prý držen v izolaci v nemocnici.

Epidemie eboly se šíří v západní Africe. Nákazu však již zaznamenali i v USA. Od loňského prosince jí podlehlo na 3430 lidí.

Ebola je smrtelné virové onemocnění patřící do skupiny krvácivých horeček, kam patří i marburská horečka. Mortalita činí v závislosti na kmeni padesát až devadesát procent. Nejnebezpečnější je Ebola Zaire.
Filovirus eboly byl poprvé zjištěn v roce 1976. Nemoc dostala jméno podle řeky Ebola v Demokratické republice Kongo (tehdejší Zair).
Nemoc se projevuje vysokými horečkami, bolestmi svalů i kloubů a bolestmi břicha. Časté je zvracení a prudké průjmy i krvácení do trávicího traktu a nakonec ze všech tělesných otvorů. Těžce jsou poškozeny vnitřní orgány, zejména játra.
Lék proti nemoci neexistuje, virus nereaguje na léčbu interferonem ani na virostatika. Důležité je zabránit ztrátě tekutin a snižovat krvácivost pomoci koagulantů.
Epidemie byly zaznamenány v Demokratické republice Kongo, v Gabonu, v Súdánu a v Ugandě i v Pobřeží slonoviny a naposled v Guineji.
Virus se přenáší mezi nemocnými při těsném kontaktu, zejména pomocí slin nebo krví.
Předpokládá se, že se lidé nakazí, když pojídají divoká zvířata, která jsou přenašeči viru. Spekuluje se, že rezervoárem mohou být netopýři. Virus se přináší na primáty, nejčastější je u šimpanzů požírajících maso, i na psy, u nichž se nemoc nevyvine, a na prasata, u nichž nemoc propuká. Kromě přenosu blízkým kontaktem se u zvířat nevylučuje ani přenos vzduchem.

Reklama

Související články

Zemřel druhý Španěl nakažený ebolou

Španělský kněz, který se nakazil virem eboly, ve čtvrtek v Madridu zemřel. Stal se tak druhou španělskou obětí smrtelné nákazy. První oběť Miguel Pajares,...

Výběr článků

Načítám