Hlavní obsah

Miliardář Bloomberg je britským rytířem, ale jen čestným

Americký mediální magnát a bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg obdržel čestný řád britského impéria. Udělila mu ho královna Alžběta II. Protože je však Bloomberg cizinec, a je tudíž jen „čestným rytířem Řádu britského impéria”, nemůže před svým jménem užívat titul Sir. Má právo pouze na zkratku KBE (rytíř-komandér) za jménem.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Michael Bloomberg

Článek

Britská vláda uvedla, že propůjčení titulu Bloombergovi je výrazem uznání za jeho "ohromné podnikatelské a filantropické úsilí" a za jeho příspěvek k posílení transatlantických vztahů.

Bloomberg, který je nyní nositelem Řádu britského impéria druhé nejvyšší třídy, byl starostou New Yorku v letech 2002 až 2013. Kromě toho šéfuje globální informační agentuře Bloomberg LP, kterou založil.

Mezi nositeli čestného britského řádu jsou z Američanů například režisér Steven Spielberg, zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates a herečka Angelina Jolie. Z Čechů britský řád různých tříd obdrželi například prezident Václav Havel, dirigenti Libor Pešek a Jiří Bělohlávek nebo architektka Eva Jiřičná.

Reklama

Výběr článků

Načítám