Hlavní obsah

Merkelová neudrží vidličku, Gorbačov pohřbil komunismus. Kohlovy výroky vycházejí proti jeho vůli

Berlín

Na knižním trhu ve Frankfurtu nad Mohanem bude ve středu představena kniha o bývalém kancléři Helmutu Kohlovi. Vychází ale proti jeho vůli. Není divu. Obsahuje totiž výroky, jimiž bývalý kancléř tvrdě odsoudil svoji budoucí nástupkyni Angelu Merkelovou či někdejšího sovětského prezidenta Michaila Gorbačova.

Foto: Profimedia.cz

Helmut Kohl na snímku z května letošního roku

Článek

„Paní Merkelová neuměla ani pořádně držet vidličku a nůž. U státních večeří jsem jí opakovaně musel říct, ať se sebere,“ uvádí se v knize nazvané Odkaz - Kohlovy záznamy, která vznikla na základě rozhovorů, jež v letech 2001 až 2002 bývalý kancléř vedl s publicistou Heribertem Schwanem.

Vůči Gorbačovovi byl Kohl jen o něco shovívavější. „Gorbačovovým odkazem je to, že ukončil komunistickou éru, i když částečně proti své vůli. Nenásilně, aniž by prolil krev,“ prohlásil a dodal: „Kromě toho nemůžu přijít na nic, co by mělo být jeho skutečným odkazem“.

Kohl je toho názoru, že Sovětský svaz se zhroutil hlavně kvůli kolabující ekonomice. „Gorbačov se podíval do účetních knih a musel přiznat, že jeho hra končí a režim nelze podržet,“ řekl.

Nová kniha doplňuje Kohlovy třídílné paměti, sepsané na základě 600 hodin rozhovorů se Schwanem. Ty vyšly už mezi lety 2004 a 2007. Vydání čtvrtého dílu se Kohl po sporu se Schwanem snažil zabránit. Soud sice loni v prosinci Schwanovi nařídil, aby Kohlovi pásky se záznamy rozhovorů vrátil, ale publicista se odvolal, a než musel nahrávky z rozhodnutí odvolacího soudu letos v březnu vydat, stihl z nich pořídit zápis.

Jak upozornila stanice Deutsche Welle, není jasné, zda je vydání knihy legální. Magazín Der Speigel už z ní nicméně zveřejnil ukázky.

Reklama

Výběr článků

Načítám