Hlavní obsah

Atentátník v Grozném chtěl zabít tisíce lidí v hale, zastavili ho policisté za cenu života

– Groznyj

Pět policistů zabil a dalších osm zranil v čečenské metropoli Grozném sebevražedný atentátník. Podle ruského ministerstva vnitra se policistům podařilo odvrátit velký atentát, který si mohl vyžádat až tisíce obětí, pokud by atentátník přešel přes policejní kontrolu a odpálil se přímo na koncertu k městskému svátku.

Foto: Profimedia.cz

Policisté na místě atentátu v Grozném (záběr ze staršího útoku)

Článek

„U bezpečnostních rámů u koncertního sálu si službu konající policisté povšimli podezřelého mladíka. Když se rozhodli jej zkontrolovat a zjistit jeho totožnost, muž se vyhodil do povětří,” uvedla policie podle agentury Interfax. Podle posledních zpráv z ministerstva vnitra stoupl počet zabitých policistů ze čtyř na pět a zraněných je nejméně osm. Zdravotnické zdroje ale uvádějí dvanáct zraněných.

Policejní zdroj agentuře Interfax řekl, že atentát spáchal devatenáctiletý Opti Muradov ze Staropromyslovského. Před dvěma měsíci odešel od rodičů a nedával o sobě vědět.

Na místě útoku podle policie zahynul, i když některá média tvrdila, že atentátník přežil. Zaútočil krátce před zahájením koncertu.

Policisté dostanou vyznamenání in memoriam

Policisty, kteří za cenu vlastních životů odvrátili teroristický útok a zachránili tisíce životů, se chystá ministr vnitra Vladimir Kolokolcev vyznamenat, dodalo ministerstvo.

Zpravodajský server newsru.com připomněl, že obětí atentátu se na podobném slavnostním shromáždění na stadionu v Grozném 9. května 2004 stal i otec a předchůdce nynějšího vládce Čečenska Ramzana Kadyrova Achmat.

Čečensko i po válkách zůstává neklidné, přívrženci vytvoření kavkazského emirátu čas od času organizují atentáty i v hloubi Ruska a dokonce i v Moskvě. Ruské úřady se také obávají návratu bojovníků ze syrské občanské války, kde podle médií válčí na straně islamistů stovky Čečenců a dalších radikálů z Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám