Hlavní obsah

Kaczyňski to s líbáním rukou přehnal

Právo, PM
Varšava

Muži v Polsku jsou zvyklí ženám na přivítání políbit ruku. Tato galantnost se však nevyplatila předsedovi strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawovi Kaczyňskému. Během sobotní konference strany ve Varšavě tak rozšoupnul, že na pódiu nečekaně políbil ruku i stranickému kolegovi.

Kaczyňski to s líbáním rukou přehnal Video: http://www.tvn24.pl

 
Článek

„Jsem tak nervózní, že jsem chtěl políbit ruku jednomu z kandidátů,” komentoval to za řečnickým pultíkem Kaczyňski. Na záznamu je vidět, jak muž zaskočený nečekanou galantností ze strany stranického šéfa rukou cukl a nenechal ho zdvořilostní úkon dokončit.

Líbání rukou je zvyk, který v Polsku zavedla šlechta a následně byl po staletí dodržován v celé společnosti. V současnosti už ale není žádnou normou a z politiků ho kromě Kraczyňského na veřejnosti zachovává už jen málokdo. Přitom ještě před druhou světovou válkou bylo na území Polska nepředstavitelné nepolíbit při setkání dámě ruku, byl by to projev vrcholné neúcty.

Když polský stavební dělník Jacek Krakowiak nedávno políbil v Berlíně ruku překvapené kancléřce Angele Merkelové, většina německých novin uveřejnila snímek na titulních stranách. „Kancléřka by se tomu neměla divit. Ještě nedávno jí přeci líbal ruku jiný Polák, někdejší premiér Donald Tusk,” připomněl Die Welt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám