Hlavní obsah

Británie měla udělat pro Henninga více, tvrdí švagr podřezaného

Londýn

Švagr humanitárního pracovníka Alana Henninga, kterého zavraždil Islámský stát (IS), kritizuje britskou vládu. Podle Colina Leveseyho měla udělat více pro záchranu života uneseného humanitárního pracovníka.

Islámský stát sťal dalšího rukojmího, Brita Henninga

 
Článek

Livesey řekl BBC, že je šokován brutalitou únosců: „Mé srdce zesláblo na úroveň, o které jsem si nikdy nemyslel, že by to bylo možné. Jsem zničen tím, čím si prošla moje setra a její dvě děti. Všichni jsme zesmutněli, když jsme se dozvěděli, že jsme ztratili velkého člena naší rodiny.”

S únosci nemá slitování: „Jen doufám a modlím že, že dostanou, co si zaslouží. Tak moc je nenávidím.“

Foto: Henning family handout via the British Foreign and Commonwealth Office, Reuters

Alan Henning

Švagr si ale postěžoval na postup spojeného království. Podle něj mohla vláda udělat více pro zajatého Henninga, „když o tom věděla celé měsíce“. Domnívá se, že neudělala dost ani pro dalšího, už dříve zabitého Brita Davida Hainese.

Jeho slova oslabují prohlášení britského premiéra, který řekl: ”Využijeme všech prostředků, které máme, ve snaze nalézt rukojmí zadržovaná Islámským státem, pomoci těmto rukojmím... A uděláme všechno pro to, abychom porazili tuto organizaci.” [celá zpráva]

Henning cítil povinnost pomáhat

Henning se už dříve účastnil tří humanitárních konvojů do utečeneckého tábora v Sýrii. Před svou osudnou čtvrtou cestu řekl BBC, že sice není muslim, ale že mu návštěvy uprchlického tábora změnily život a on cítil povinnost se tam vrátit. Nákup humanitární pomoci financoval spolu se svými muslimskými přáteli z peněz získaných ve sbírce a mytím aut. Dětskou výživu, pleny, potraviny a zdravotnické vybavení muži naložili do zakoupených starších sanitek, s nimiž ujeli 3000 kilometrů na turecko-syrskou hranici.

Unesen byl 27. prosince 2013 jen několik minut poté, co s konvojem přejel syrskou hranici. Spolu s ním se ozbrojenci IS zmocnili i dalších členů konvoje, které posléze propustili.

Informace o Henningově únosu se poprvé dostaly na veřejnost v polovině září. IS tehdy zveřejnil video se zavražděním britského humanitárního pracovníka Davida Hainese. Na konci nahrávky byl ukázán právě Henning coby další rukojmí, kterého čeká smrt, pokud britská vláda bude dál podporovat boj proti IS.

Henningova manželka vydala 21. září prohlášení, v němž extremisty z IS žádala, aby jejího muže propustili. Únoscům vzkázala, že manžel odjel do Sýrie s dobrými úmysly a ze soucitu s trpícími lidmi. Apel byl zveřejněn poté, co desítky významných britských muslimů vyzvaly představitele IS, aby Henninga propustili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám