Hlavní obsah

Na Ukrajině už zahynulo přes 3600 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva/Kyjev

Konflikt na Ukrajině si do konce září vyžádal 3627 obětí, dalších 8447 osob bylo zraněno, uvedl v pátek úřad OSN pro humanitární otázky. Mezi oběti jsou započítáni i cestující ze sestřeleného malajsijského boeingu. Boje ale nadále pokračují a počet obětí tak roste, napsala BBC.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Ukrajinští vojáci v obrněném transportéru u kontrolního stanoviště u Kramatorsku. Nápis uvádí, že civilní vozy nemohou projíždět mezi 19. a 7. hodinou.

Článek

Podle zprávy OSN žije v oblasti konfliktu pět miliónů lidí, přičemž osm set tisíc jich před násilím uteklo. Přes 426 tisíc jich našlo útočiště v jiných zemích, značná část v Rusku, a dalších 379 000 jsou vnitřní uprchlíci, kteří uprchli do bezpečnějších oblastí Ukrajiny.

OSN také varuje před stávající eskalací: „Zprávy o porušování příměří přicházejí každý den a ostřelování částí Doněcké a Luhanské oblasti se zintenzivňuje.”

Od pěti od rána byly slyšet salvy ve všech čtvrtích města, uvedla radnice. Zatím z města nejsou hlášeny škody na rozdíl do pátku, kdy bylo poškozeno devět domů a zničeno sedm garáží. Ostřelování města, podle separatistů ukrajinskou armádou, si ale vyžádalo život čtyřiapadesátileté ženy, další žena utrpěla zranění.

Boje o doněcké letiště 

Velení protiteroristické operace ATO uvedlo, že během posledních tří dnů separatisté útočili na pozice ukrajinských sil u doněckého letiště, v Pavlopoli a v Nikišynu. Ostřelováno bylo také několik kontrolních stanovišť. V některých případech byly použity i raketomety BM-21 Grad. Zdůraznilo, že doněcké letiště zůstává pod kontrolou ukrajinských sil, v pátek ale při jednom z útoků separatistů jeden ukrajinský voják padl a tři byli zraněni. Oběť je jednou ze dvou pátečních.

Mluvčí bezpečnostní rady Andrij Lysenko dodal: „Prioritním cílem teroristů zůstává doněcké letiště. Bojovníci podnikli několikrát za sebou neúspěšné pokusy o dobytí letiště a poté pokračovali v jeho ostřelování. Síly ATO všechny útoky odrazily a zničily 12 teroristů.“

Podle něj použili útočníci kouřové granáty, což vyvolalo spekulace o použití plynu. Ten ale podle něj nasazen nebyl.

Na závěr dodal: „Kromě toho jsme 3. října pozorovali zesilující boje v Telmanivském regionu Doněcké oblasti. U vesnice Orlovske napadli teroristé minomety opěrný bod sil ATO. Byli odraženi. V regionu Starohnativky došlo k boji se skupinou teroristů, která se pokusila proniknout přes opěrné body sil ATO. Útok byl též odražen a teroristé utrpěli ztráty.”

Reklama

Výběr článků

Načítám