Hlavní obsah

Europoslanci chtějí po Jourové písemně desítky odpovědí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Odpovědi na desítky doplňujících dotazů chtějí europoslanci po české kandidátce na eurokomisařku Věře Jourové před tím, než padne definitivní stanovisko k výsledku jejího středečního slyšení. Dopisy s dotazy zaslal předseda Evropského parlamentu Martin Schulz předsedovi příští Evropské komise Jeanu-Claudeovi Junckerovi. Jourová má na odpověď čas do nedělních 21:00 hodin.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Věra Jourová v Evropském parlamentu

Článek

Jourová, která by se měla v Junckerově týmu stát eurokomisařkou pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví kvůli rozsahu své odborné náplně musela ve středu oslovit poslance hned ze čtyř výborů - pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů, pro právní záležitosti, pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci a pro práva žen.

Přestože ona sama měla po tříhodinovém slyšení dobrý pocit, europoslanci se ve středu večer na hodnocení jejího vystoupení shodnout nedokázali. Vadila jim například přílišná obecnost odpovědí.

Zástupci frakcí ve výborech, takzvaní koordinátoři, nedošli ohledně slyšení Jourové ke konsensu. Před definitivním verdiktem si tedy výbory vyžádaly ještě písemné odpovědi na doplňující otázky. Jejich soupis vznikal dnes. Další setkání koordinátorů je naplánované na úterý, až tehdy by se tedy zřejmě mělo o Jourové rozhodnout.

Váhání nad dalšími kandidáty

Spolu s dopisem o Jourové odešly večer z europarlamentu také dokumenty týkající se žádosti o dodatečné odpovědi od maďarského kandidáta Tibora Navracsicse a také pro britského uchazeče o křeslo v komisi Jonathana Hilla. Ten byl měl ale příští týden přijít odpovídat ještě jednou osobně.

Navracsicsovi chce Juncker svěřit portfolio týkající se školství, kultury, mládeže a občanství. Potíže mají ale také Španěl Miguel Arias Cañete či Francouz Pierre Moscovici.

Dodatečné slyšení stále ještě může čekat kromě Hilla také Moscoviciho, u něj zatím rozhodnuto není.

V kuloárech europarlamentu se tak už začínají objevovat úvahy o možných změnách v Junckerově týmu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám